Život královské chůvy

15. bře'19
Život královské chůvy

Všimli jste si někdy na fotkách britské královské rodiny nenápadné paní ve světle hnědé uniformě, která se vždy drží v pozadí? Ve skutečnosti nejde o nikoho jiného, ​​než královskou chůvu malé princezny Charlotte a princů George a Louise. Nahlédněte spolu s námi blíže do života královské chůvy, kterou děti prince Williama a jeho manželky Kate milují!

Maria Teresa Turrion Borrallo – tak zní celé jméno královské chůvy, která trojnásobným rodičům pomáhá již od roku 2014. V době jejího nástupu bylo malému princi Georgovi přibližně osm měsíců, a zatímco tehdy její pracovní povinnosti představovaly péči o jednoho dědice s modrou krví, v současnosti se stará o všechny tři děti Kate a Williama. A tak se zdá, že svou roli zvládá s přehledem. Jak se však člověk stane chůvou královských dětí

Chůva s titulem

Téměř 50letá chůva pocházející ze Španělska není ani zdaleka obyčejnou dětskou pečovatelkou. Ve skutečnosti studovala na prestižní škole pro chůvy Norland College v anglickém městě Bath. Tato renomovaná škola s více než 125letou historií je určena speciálně na „trénink“ chův, které se budou později ucházet o práci v nejznámějších britských rodinách. Studentky a studenti během studia získávají znalosti nejen z oblasti dětské psychologie, filozofie či zdraví, ale zároveň se učí šít, přebalovat a projdou si také kurzem sebeobrany, první pomoci a musí zvládnout jízdu autem v ne zrovna ideálních podmínkách.

Jen pro zajímavost, roční školné na této proslulé škole vyjde na přibližně 15 tisíc liber, přičemž cena uniformy na celé studium, tedy na tři roky, představuje 1 000 liber. Plat chůvy na plný úvazek, která studovala na Norland College, se pohybuje od 26 tisíc do 79 tisíc liber ročně (v přepočtu cca 64 000 – 192 000 Kč měsíčně) v závislosti na tom, v které části země bude absolventka své poslání provádět.

Kralovska pestunka borrallo

Přísná, ale milující

Královská chůva Maria Teresa je v podstatě ideální chůva. George, Charlotte a Louise podle zdrojů upřímně miluje, je k nim milá a jemná, ale zároveň umí nad nimi držet pevnou ruku. Jejím úkolem je také vychovávat děti tak „normálně“, jak se to jen dá. V praxi to znamená, že malí princové a princezna se mají naučit pravidla královské etikety a mají se umět chovat na veřejnosti, ale zároveň mají být i tak stále pouze dětmi. Od královské chůvy se očekává, že děti naučí správně používat příbor, ale jindy si s nimi bez problémů zajezdí na kolech v parku či zahraje fotbal na zahradě.

Jedno má ale královská chůva, podobně jako všechny chůvy-absolventky Norland College, zakázáno. Jde o fyzické tresty (například výprask po zadku), které jsou sice v mnoha rodinách akceptovány, ale podle expertů nejsou ideálním způsobem jak děti potrestat. Prestižní britská škola pro chůvy tuto metodu dokonce úplně zakazuje a místo toho navrhuje slovní úmluvu.

Královská chůva má také dovoleno usměrňovat rodiče ve výchově a očekává se od ní, že rodičům s modrou krví bude dávat rady, jak se lépe starat o děti v případě, že je to nutné. Ve výchově malých princů a princezničky má tedy i ona důležité slovo a není pouhou chůvou, která na děti dohlédne během nepřítomnosti rodičů.

Kralovska pestunka princezna

Prestiž a uznání

Nejen v Čechách, ale i v mnoha jiných zemích světa, je práce chůvy podceňována a ani zdaleka se nepovažuje za takovou významnou pozici jako ve Spojeném království. O důležitosti a prestiži tohoto povolání svědčí i samotná Norland College s dlouholetou tradicí. Jen velmi těžko byste takovou školu hledali například ve Spojených státech. Pozice chův, pečovatelek či babysitterek v ostatních zemích světa většinou připadnou studentkám nebo ženám bez práce či v důchodu, které si tímto způsobem přivydělávají. Postavení královské chůvy (ale i jakékoliv jiné chůvy ve Velké Británii), se považuje za vysoce ceněnou a respektovanou práci a je vůbec jednou z nejprestižnějších v této zemi.

Život královské chůvy může na první pohled připomínat pohádkovou Mary Poppins, ale jestli je to opravdu tak, se zřejmě nikdy nedozvíme. Královské chůvy totiž při nástupu do práce podepisují dohodu o mlčenlivosti, takže scénář z roku 1950 se již pravděpodobně nezopakuje. V tom roce totiž vyšla kniha popisující život chůvy Marion Crawfordové, která se během svého působení v Buckinghamském paláci starala o tehdy ještě princeznu Alžbětu (dnes královnu Alžbětu II.) a její sestru princeznu Margaret. Kniha vyvolala okamžitý skandál a způsobila dokonce to, že Alžběta, královna matka, se svou dlouholetou přítelkyní Marion Crawfordovou už do konce života nepromluvila.

Tak co řeknete, učaroval vám život královské chůvy a všeho, co k tomu patří nebo jí podle vás není co závidět?

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.