Lechtáte se? Tady jsou důvody, proč s tím přestat

16. říj'18
Lechtáte se? Tady jsou důvody, proč s tím přestat

Lechtání vyvolává smích, doslova vlny smíchu. Právě proto je v dětství tak oblíbené. Vždyť kdo by nechtěl své dítě vidět šťastné a usmáté? Zamysleli jste se však někdy nad tím, zda taková forma vyvolaného smíchu vůbec prospívá? Vědci to udělali za vás a zde jsou výsledky.

Vzpomínáte si na své dětství a na to, jak i vás rodiče lechtali? Zkuste si vzpomenout i na to, jak jste se cítili. Milovali jste lechtání, protože jste se smáli, nebo jste se smáli, protože jste tomu neuměli zabránit a chtěli jste, aby rodiče přestali? Zdá se, že lechtání vyvolává mnoho otázek, proto jsme se rozhodli trochu vám tuto "hru" přiblížit se všemi pozitivy, ale i negativy.

Odvrácená stránka lechtání

Věděli jste, že lechtání se v minulosti využívalo jako technika týrání či mučení? Lechtáním totiž může tyran oběti způsobit fyzickou bolest, proti níž se lechtaný člověk nedokáže bránit. Již v dobách renesance lékaři znali případy lechtání, které vedly ke smrti udušením. Samozřejmě, všechny tyto případy, které skončily nešťastně, byly extrémní a je jen velmi málo pravděpodobné, že rodiče by dnes děti lechtali až do takového vyvrcholení. Někdy je však těžké najít hranici mezi příjemným lechtáním a lechtáním, které vyvolává nepříjemné emoce, protože každá forma lechtání je doprovázena smíchem. A ten je přece způsoben štěstím, že?

Steklenie dominancia

Lechtání jako projev dominance

Lechtání sice vyvolává smích, ale zároveň je projevem dominance, a to celkem výrazným projevem. Smích dítěte, které je lechtáno rodičem, se může velmi snadno změnit v slzy, protože dítě si uvědomí, že nad sebou nemá žádnou kontrolu a je zcela podřízeno rodiči. Představte si na chvíli scénku lechtání – nadřízený člověk, tedy ten, který lechtá, je v drtivé většině případů nad člověkem, jehož lechtá. Leží na něm nebo jej drží v jakémsi sevření, což je projev jasné dominance. Vědci z Univerzity v Michiganu toto chování přirovnávají ke zvířatům, které se ve stavu podřízenosti šklebí, přičemž tento výraz velmi připomíná právě úsměv či smích. Je jasné, že když milující rodič polechtá své dítě, nedělá to se špatným úmyslem, ale z lásky, ale pocit bezbranného dítěte nemusí odpovídat této emocí.

Řekni stop... když to dokážeš

Zřejmě každý z nás v životě zažil situaci, ve které nedokázal toho druhého v lechtání zastavit. To je další důvod, proč to s lechtáním nepřehánět a vědět, kdy přestat. Dítě totiž už po pár minutách či dokonce sekundách může ztratit kontrolu nad svým vyjadřováním, přičemž ztráta kontroly pramení právě z nezadržitelného smíchu. Je opravdu náročné říci stop lechtání, když se člověk směje tak hodně, že se nemůže nadechnout a zpočátku šťastný smích se změní na zoufalý. Aniž si toho ten druhý, v tomto případě dominantní, člověk všiml. Ještě předtím, než nejblíže začnete své děti lechtat, zeptejte se jich, jestli je to pro ně příjemný zážitek a pozorně si během lechtání všímejte jejich projevů. Možná uvidíte, že v jistém okamžiku se jejich veselý smích a radost v očích změní na něco jiného, ​​méně příjemného, například strach či nervozitu.

Steklenie rodina

Není smích jako smích

Lechtání je v podstatě nejrychlejší způsob, jakým děťátko rozesmát. Kladete si však i vy otázku, proč se tedy člověk směje, když mu lechtání není příjemné? Inu, odpověď je jednoduchá – neumíme tomu zabránit. Smích způsobený lechtáním není stejný jako smích způsobený například vtipem. Při lechtání jde o nedobrovolnou reakci vyvolanou reflexem. Je také prokázáno, že časté lechtání v dětství proti vůli dítěte může vyvolat trauma, kterou si s sebou váš mrňous ponese celý život. Jsou děti, které lechtání milují a užívají si tyto momenty, ale na druhé straně stojí děti, kterým lechtání způsobuje bolest, fyzickou i psychickou. Mnozí lidé mají v důsledku lechtání problém s doteky a blízkostí partnera, protože kdesi v hlavě mají uloženou nepříjemnou vzpomínku z dětství.

Ještě stále máte pocit, že lechtání je krásným projevem náklonnosti a lásky? Právě vaše děťátko to může vnímat jinak. Zeptejte se ho, jestli ho lechtání opravdu baví a pokud bude jeho odpověď ne, rozesmějte ho raději pořádným vtipem či grimasou. Na vykouzlení dětského smíchu netřeba mnoho a dokážete to i bez lechtání.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.