Přišel čas na nočník!

09. led'19
Přišel čas na nočník!

Každý rodič sní o tom, že jednou dá nekonečné zásobě plenek a přebalování sbohem. Kdy však nastane ten vytoužený den, během kterého děťátko konečně objeví kouzlo nočníku a začne se na něj samo chodit? Máme pro vás odpovědi na všechny otázky týkající se odplenkování a nočníku.

Ještě před tím, než začnete děťátko učit na nočník, byste měli vědět, že neexistuje jedna správná odpověď na otázku, kdy je ten správný čas. Některé děti jsou připraveny ve věku 18 měsíců, jiné se na nočník necítí ani ve třech letech. Tak jako v mnoha jiných aspektech výchovy však třeba sledovat chování děťátka a ono vám už samo napoví, že den D je konečně tady.

Kdy je ten správný čas?

Začíná se váš mrňous čas od času podezřele schovávat v koutech či za nábytkem, kde pouze tiše dřepí? Je velmi pravděpodobné, že prostě potřebuje kakat a dobře si to uvědomuje. Mějte v takových případech nočník stále po ruce a děťátku ho nabídněte. Jednoho dne určitě neodmítne. Dalším signálem, kterého je třeba si všímat, je prosba vašeho drobečka o výměnu pleny – dává vám tak najevo, že mu již není příjemné běhat po domě s mokrou a špinavou plenou.

Děti postupně naběhnou na cyklus dospělých, čehož si jistě všimnete i při výměně plenek. Ty budou pokakané či počůrané méně často, což svědčí o tom, že děti už umí tyto potřeby „zadržet“. Pokud váš mrňous nedává najevo žádné z výše zmíněných signálů, ale podle vás už má na nočník svůj věk, nezoufejte. Nikdo nezná děťátko lépe než vlastní rodič a když přijde ten správný čas, určitě ho nepromeškáte.

Nocnik babatko

Dívka vs. chlapec

Jak správně naučit na nočník dívku a jak chlapce? Možná se vám na první pohled bude tato otázka zdát nesmyslná, ale třeba si uvědomit, že děvčátka a chlapci čůrají jinak a tento rozdíl vyžaduje trochu jiný přístup. Jelikož holčičky při čůrání sedí, učení jim půjde rychleji než klukům. Důležité je však zvolit správný nočník, tedy takový, který sezením připomíná křeslo. Nohy by se měly při čůrání dotýkat podlahy a kolena by měla být mírně od sebe, díky čemuž se uvolní pánevní svaly a čůrání půjde raz dva. Návyk, který by si dívky měly osvojit hned od začátku, je utírání po použití nočníku, a to vždy zepředu dozadu.

U chlapců se může tento proces učení trochu prodloužit, protože kakání a čůrání postupně provádějí v jiných polohách. Právě proto je důležité, aby měli chlapci v domácnosti mužský vzor, ​​od kterého mohou správně čůrání „okopírovat“. Chlapci však začínají stejně jako dívky, tedy v sedě. Nečekejte, že hned po prvním úspěšném pokusu v sedě se příště váš mrňous postaví k míse a vyčůrá se „na chlapa“. Všechno má svůj čas a jinak to není ani při učení se na nočník.

Pozor na reakce rodiče

Možná se vám to bude zdát jako nepodstatná maličkost, ale i reakce typu „fuj, to smrdí“ či různé grimasy mohou děti od používání nočníku odlákat. Snažte se je už od malička pochválit a povzbudit, netvařte se, že kakání a čůrání je něco špatného, ​​špinavého a smradlavého. V případě, že se děťátko počůrá do pleny nebo do kalhot, je třeba mu vysvětlit, že je tu i jiná možnost a příště si může zkusit raději sednout na nočník. Mnohým dětem je již v tomto věku mokrý pocit v kalhotách nepříjemný, a pokud jim dáte možnost nočníku, s velkou pravděpodobností si ho vyberou.

Nocnik beaba

3 tipy pro rychlejší učení

  • Dbejte i na takové maličkosti jako je výběr nočníku. Děti motivují nočníky, které po úspěšném vyčůrání či vykakaní vydávají melodie.
  • Potřeba dětí jít na wc je často akutní, proto upřednostněte oblečení, které si děti umí samy rychle svléknout, tedy kalhoty na gumičku či šaty.
  • Když už jednou začnete s učením na nočník, na pleny během dne zapomeňte. Během učení může dojít k pár nehodám, ale i díky nim se děti rychleji naučí používat záchod.

Tak jako vše, co se v životě učíme, i chození na nočník může dětem chvíli trvat. Vyzbrojte se trpělivostí, dobrou náladou, pochvalami a co je ze všeho nejdůležitější – pěkným nočníkem, který bude děti motivovat!

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.