Nechce spát? Možná se to naučilo od vás

13. srp'18
Nechce spát? Možná se to naučilo od vás

Nespavost netrápí pouze dospělé lidi. Často se vkrádá i do dětských postelí, aniž by o tom rodiče věděli. Někdy stačí nastavit správný režim, jindy je třeba pátrat trochu hlouběji, například v genetice. Kde se bere dětská nespavost a jak s ní bojovat?

Statistiky sice ukazují, že většina lidí prospí až třetinu svého života, ale jak už to bývá, vždy existují i ​​výjimky. Ty se bohužel někdy dotýkají i dětí, které spánek potřebují nejvíce ze všech. Máte pocit, že právě váš drobeček spí méně než jeho kamarádi? Máme pro vás dobrou zprávu – s insomnií se dá bojovat. Porazte ji s děťátkem jednou provždy a dopřejte mu sladké a zasloužené sny.

Nespím, protože bdím

Insomnie, tedy nespavost, se u dětí a teenagerů pohybuje v rozmezí 4 až 41 %. Nejde tedy až o tak výjimečný jev, problémem je spíše fakt, že rodiče často o nespavosti svých dětí netuší. Ta se může projevit několika způsoby – dítě neumí usnout v době, kdy dítě rodiče ukládají do postele, spánek je velmi křehký a přerušovaný nebo se děťátko probudí v časných ranních hodinách. Nepříjemným důsledkem nespavosti je i to, že se děti cítí nevyspale, unaveně a průvodním jevem může být i bolest hlavy, očí či neschopnost soustředit se během dne.

Pokud si kladete otázku, proč právě vaše dítě nechce spát, odpověď může být velmi jednoduchá – geny. Konkrétně tzv. insomnie geny, které způsobují brzké ranní vstávání kolem 4. hodiny, ale i výše zmíněné příznaky. Doposud byla nespavost považována za psychický problém způsobený stresem, smutkem nebo násilným přerušením spánku, ale karta se díky britským vědcům obrací. Pravda je však taková, že právě tyto traumatizující události mohou specifické geny aktivovat, přičemž kritický věk je prý období 10 let. Pokud vaše děťátko navštíví nespavost právě v tomto období, může si ji přenést i do dospívání a dospělosti.

Detsky spanok

6 hodin a dost?

Určitě už každý z vás slyšel, že 8 hodin spánku je ideální na to, aby si člověk dostatečně odpočinul a vzbudil se svěží. Každý člověk je však individuální lidská bytost, a proto má i potřebu spánku odlišnou. Někdo se necítí odpočatý ani po 9 hodinách vydatného spánku, jinému stačí 4 na to, aby mohl začít nový den. Není důležitá délka spánku, ale jeho kvalita. Pozorujte, jak se vaše děťátko cítí po probuzení – pokud je vyspinkané dorůžova i po 6 hodinách spánku, nenuťte ho ležet v posteli už o 7 večer. Samozřejmě, spánkový režim je důležitý, a to zejména u dětí, ale i ten třeba nastavit správně a přesně podle potřeb vašeho prcka.

Spánková hygiena

Tělesnou hygienu dodržuje každý poctivě, ale na tu spánkovou se už zapomíná. Už jste o ní slyšeli? Zaveďte ji i do režimu svého děťátka a vraťte mu sladký spánek.

  • Děti ukládejte do postele ve stejný čas, a to každý den bez ohledu na to, zda jsou prázdniny nebo školní rok. Je jen na vás a vašem děťátku, zda to bude o 8 nebo 10 večer, podstatné je pouze to, že to bude vždy ve stejném čase.
  • Připravte na spánek nejen dítě, ale také pokoj. Ten by měl být vyvětraný, zatemněný, chladnější a zejména tichý.
  • Řekněte stop televizi, mobilu a tabletu alespoň dvě hodiny před spaním. Tuto technologickou rutinu vyměňte za sprchu či koupel a před spaním si pohádky místo koukání raději přečtěte.

Zdravý spánek léčí, a to se týká zejména dětí, které potřebují růst. Kvalita spánku ovlivňuje nejen vývin mozku, ale kvalitu následujícího dne, do kterého se dětičky probudí. Postarejte se o to, aby to byl krásný den.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.