Kojení je in!

09. dub'19
Kojení je in!

Kojení je naprosto přirozená věc, přesto se o tom v současnosti vedou různé diskuse. Je kojení na veřejnosti pobuřující? Měly by kojící maminky spěchat domů vždy, když je jejich miminko na procházce či v restauraci hladové? To, proč je ještě vždy pohled na odhalený prs pro mnohé lidi nepříjemný, je záhadou. Důležité je, že kojení je u maminek stále populárnější.

Kojení vytváří krásné pouto mezi maminkou a miminkem, ale to není jeho jediná výhoda. Pro zdravý vývin miminka je mateřské mléko nezbytné a stejně prospěšné je i pro kojící maminku. Dobrou zprávou je, že podle statistik počet kojících maminek, a tím pádem i kojených dětí, neustále stoupá. Zatímco v roce 2009 bylo podle nejnovějších statistik plně kojených něco přes 45 % dětí, v roce 2017 již toto číslo stouplo na více než 52 %.

Dojcenie babatko

Jak dlouho kojit?

Průměrná délka kojení je podle statistiky šest měsíců. Lékaři přitom doporučují kojit déle, ale určitě ne kratší dobu. Optimální délka kojení neexistuje, tak jako neexistuje ani vhodná horní hranice. V mnoha případech jsou maminky rády, pokud dokáží děťátku takovýmto způsobem podávat mateřské mléko alespoň prvních 6 měsíců, a to z různých důvodů. Mezi ty nejčastější patří bolesti při kojení, ztráta mléka, zánět mléčných žláz, či dokonce nezájem miminka o kojení.

Někdy se děťátko samo odstaví od kojení, a v tom případě ho není třeba nutit – můžete však zkusit mateřské mléko odsávat a miminku ho podávat z lahve. Několik výzkumů dokázalo, že kojení, které trvalo méně než půl roku, mělo nepříznivý vliv na psychický, ale i fyzický vývin dětí. Mateřské mléko v sobě totiž ukrývá důležité vitamíny potřebné pro zdravý vývin miminka, nemluvě o tom, že posiluje imunitní systém dětí. Pozitivní vliv kojení na vývin dětí však není jen v samotném mateřském mléce, ale také ve vztahu, který se mezi maminkou a miminkem utváří.

Kojení jako prevence

Kojení nemá příznivý vliv pouze na miminko, něco z něj „kápne“ i mamince. Věděla jste například, že dlouhodobé kojení působí jako prevence rakoviny prsu? Pod dlouhodobým kojením mají vědci na mysli kojení, které přetrvává minimálně 12 měsíců. Čím déle miminko kojíte, tím se riziko vzniku rakoviny prsu snižuje. Jedním rokem kojení toto riziko dokážete snížit až o 4,3%. Zajímavostí je, že ženy ve vyspělých zemích, jakou je nepochybně i ta naše, trpí rakovinou prsu mnohem častěji, protože miminko od kojení odstavují velmi brzy. V rozvojových zemích naopak rakovinu prsu téměř neznají.

Dojcenie prsnik

Bourání mýtů

S kojením se pojí mnoho mýtů, které často u neznalých maminek vyvolávají strach z kojení. I v dnešní informované době se maminky bojí, že příliš dlouhé kojení může v pozdějším věku způsobit obezitu dítěte. Faktem je, že právě časné zavádění umělých příkrmů do stravy má nepříznivý vliv na pozdější přibírání. Děti, které se kojí, ve skutečnosti přijímají pouze tolik mateřského mléka, kolik potřebují.

Dalším mýtem, který se těší velké oblibě, je ten, že i matka potřebuje pít mléko, aby bylo její tělo schopné vytvořit dostatek mateřského mléka. Pravda je však někde úplně jinde – právě kravské mléko, které maminka vypije, někdy dětem způsobuje problémy s trávením a koliky. Všechny důležité živiny, které maminka potřebuje na tvorbu mléka, získá ze zeleniny, ovoce, bílkovin a obilovin. Člověk je vlastně jediný savec, který i po ukončení kojení pokračuje v pití mléka. Pokud se však během kojení nedokážete vzdát mléka, vsaďte raději na mléčné výrobky, které děťátko snáší mnohem lépe.

Tipy a triky na jednodušší kojení

Ne každá maminka je v kojení již od narození miminka expertka. Některým trvá déle zvyknout si na to a najít tu správnou polohu, ale nic není nemožné. Máme pro vás pár tipů a triků, díky kterým kojení zvládnete levou-zadní i vy:

  • Neodkládejte první kojení a snažte se miminko přiložit co nejdříve po narození. Klíčová je právě první hodina.
  • Neumíte si najít vhodnou polohu nebo vás z kojení bolí celé tělo? Vyzkoušejte kojící polštář, o který se můžete opřít nejen vy, ale i miminko.
  • Dobu kojení přizpůsobte potřebám miminka. Nekojte jen proto, že máte právě teď čas.
  • Ne všechna miminka během kojení spolupracují. Pokud je to i případ vašeho prcka, vyzkoušejte ho častěji kojit v noci – tehdy děti lépe spolupracují.
  • Vytvořte si „kojící atmosféru“, během které budete přítomna pouze vy s miminkem. Zapněte si pěknou relaxační hudbu, ztlumte světla a pohodlně se usaďte.
  • Uklidněte se a věřte, že to půjde. Neklid a stres totiž dokáže miminko vycítit, proto mají mnohé prvorodičky s kojením takový velký problém.

Kojíte nebo vás to teprve čeká? Zapomeňte na všechny mýty, které jste kdy o kojení slyšela a poslouchejte pouze své tělo a vnímejte potřeby miminka.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.