Bez plenky již od kolébky

30. srp'18
Bez plenky již od kolébky

Představte si, že jste čerstvá maminka a součást vaší výbavičky pro děťátko netvoří ani jedna plenka. Zní vám to jako sci-fi? To jste zřejmě ještě neslyšela o bezplenkové kontaktní metodě, kterou si nemohou vynachválit maminky po celém světě.

Pokud jste si při pojmu bezplenková metoda okamžitě představila hippies matky, či novodobé biomatky, následujícími větami vás vyvedeme z omylu. Bezplenková komunikační metoda (jinak také BKM) není pouze pro nomádky preferující volný životní styl. Je i pro ty z vás, které si chtějí k miminku vytvořit intenzivnější vztah. O tom, že plusem je i ušetření peněz, asi netřeba mluvit.

Komunikace jako základ

Bezplenková komunikační metoda nemá v názvu slůvko komunikační jen tak pro nic za nic. Ta je totiž jejím základem a pokud si kladete otázku, jak může miminko komunikovat, odpověď je jednoduchá – signály, neverbálně. Miminko umí už od prvního momentu vyjádřit, co potřebuje a pozorní rodiče si jeho signálů všimnou. Maminky po čase reagují na pláč a různé grimasy podvědomě a vědí, co jejich drobečka trápí nebo po čem touží. Přesně na takovém principu funguje i BKM – rodič rozpozná, že děťátko potřebuje vykonat potřebu a pouze ho podrží nad vhodnou nádobou, tedy WC, umyvadlem, lavorem či čínským nočníkem. Komunikace zde probíhá na takové úrovni, že děťátko vydá určitý signál a rodič tento signál dekóduje a potřebu dítěte okamžitě pochopí.

I takto nenápadně lze prohlubovat vztah mezi rodičem a děťátkem. Na hlad, chlad, teplo, potřebu přebalení či potřebu tělesného kontaktu rodič reaguje bez problémů a podobné to může být i při této metodě. Je to v podstatě pouze další úroveň vztahu rodič-miminko, která tuto nerozlučnou dvojici spojí ještě více. A po tom přece touží každá maminka, no ne? BKM dokonale vystihla ve své knize Bez plenky Ingrid Bauer, poradkyně v oblasti rodičovství:

V Asii, Africe a v částech Jižní Ameriky je přirozená hygiena miminek nejběžnějším stylem výchovy, jak naučit dítě samostatně hygieně. Když v těchto oblastech miminko svou matku počurá (což se stává zřídka), členové komunity se tomu pouze zlehka zasmějí.

Metoda bez plienok

Začínáme za tři, dva, jedna...

BKM, které se jinak říká také přirozená hygiena kojenců či anglicky elimination communication, se má začít praktikovat co nejdříve. Ani náhodou není třeba čekat na to, až děťátko začne sedět nebo nebo chodit, s touto bezplenkovou metodou začněte již před dovršením třetího měsíce, ideálně krátce po narození. V té době k vám děťátko ještě vysílá potřebné signály a pokud je budete více než tři měsíce ignorovat, signály se ztratí a s BKM se později bude začínat jen velmi těžko. Možná se při zkoumání této metody dočtete, že odborníci zpochybňují schopnost miminek zadržet moč či stolici a s praktikováním BKM skončíte dříve, než vůbec začnete. Praktikující maminky po celém světě však dokazují opak.

Prvním krokem k praktikování BKM je sledování signálů miminka. Ty mohou být různé od vrtění, neklidného chování, pláče přes všelijaké grimasy až po přerušení vykonávané činnosti, kterou může být například kojení. Děťátko v případě rozpoznání signálu svléknete a podržíte nad nočníkem, ideálně takovým, který můžete podržet mezi nohama. Miminko držte v klubíčku, tedy v poloze, která mu je přirozená. Jde v podstatě o stejnou polohu, v níž držíte při čurání či kakání i starší dítko. Nad nočník však dávejte miminko nejen při vyslání signálu, ale zároveň se řiďte svou intuicí a nezapomeňte na kouzelná slovíčka, kterými budete miminko povzbuzovat. Je více než jisté, že děťátko se bude chtít vyprázdnit i po probuzení, po rozbalení pleny či během krmení. Samozřejmě, tato metoda si žádá trpělivost, protože nikde není zaručeno, že děťátko pochopí vaše snažení na první pokus.

Bezplienkova metoda babatko

Plenka jako pojistka

Tvrzení, že bezplenková metoda se zcela obejde bez plenek, nemusí být pravdivé. Mnohé maminky používají plenky jako pojistku, a to zejména během spánku, při cestování nebo na návštěvě. Nejlepší možností jsou klasické látkové pleny, které děti naučí rozdíl mezi čuráním a nepříjemným mokrým pocitem. Bezplenková komunikační metoda však není o nátlaku či násilném nucení děťátka vykonat potřebu do nočníku. Jde o vlastní aktivitu dítěte a touto metodou mu rodiče pouze nabízejí jinou alternativu, která je v konečném důsledku pro děťátko přirozenější než plenka. Výhodou je také fakt, že miminko je odmalička v suchu a riziko zapaření z pleny je minimální.

Výhody bezplenkové metody

  • BKM díky přímému kontaktu a zaznamenání signálů prohlubuje vztah rodiče a miminka.
  • Děti jsou méně uplakané, jsou klidnější a také bolesti bříška a koliky jsou minimální.
  • Minimalizuje se také riziko zapařenin a infekcí, které způsobují zejména jednorázové plenky a počurané či pokakané pleny.
  • Poloha v klubíčku je pro děťátko přirozená, cítí se v ní bezpečně a snadněji se tak uvolní a provede potřebu.
  • Metoda BKM je ekonomická i ekologická, protože šetří spotřebu jednorázových plenek a zároveň vaši peněženku.
  • Přechod z bezplenkové metody na nočník je mnohem jednodušší než z plenek, protože dítě už ví, co od něj rodič posazením na nočník očekává.

Bezplenková metoda není jen o redukci drahých plen. V první řadě jde o přirozenou hygienu miminka a v tom neposledním o vnímání potřeb vlastního těla. Zkoušela jste tuto metodu nebo ji praktikujete?

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.