Pitný režim je důležitý: dodržte ho hravou formou!

18. čen'19
Pitný režim je důležitý: dodržte ho hravou formou!

Dodržování pitného režimu může být v létě pořádný problém, zejména pro děti. Během zábavné hry si ne vždy najdou čas na to, aby si dopřály pár doušků vody, kterou jejich organismus ve vedrech určitě potřebuje.

Pitný režim v létě, kdy ho potřebujeme dodržovat nejvíce, někdy pořádně trpí. Děti si jen málokdy najdou čas doplnit tekutiny během her, které je přes prázdniny zaměstnávají. Inspirujte se našimi tipy na to, jak do dětí během veder dostat dostatek tekutin. Když se o slovo přihlásí úpal nebo dehydratace, bude už pozdě.

Chce to chuť!

Řekněme si pravdu, čistá voda pro děti není příliš lákavá. Je průsvitná, bez chuti a navíc ji rodiče během veder dětem stále nutí. Zkuste vodě dodat trochu šmrncu obyčejným sezónním ovocem a vytvořte tak chutné limonády bez přidaného cukru, přesto s chutí. Využijte přirozenou sladkost melounu, který stačí nakrájet na kostičky a dát do karafy s čistou vodou. Výborně poslouží i slaďoučké broskve, jahody, maliny či ostružiny. Zajímavou chuť limonádám dodají i bylinky, zejména tymián, máta a bazalka. A ještě jeden tip – ovoce předem zamrazte, ve vodě se tak jeho chuť uvolní rychleji.

Leto limonada

Voda hrou

Napadlo vás někdy, že i pití obyčejné vody z kohoutku může být zábavné? A opravdu může! Někdy stačí nalít vodu do sklenice s pohádkovým motivem nebo přidat veselá brčka různých tvarů. Nudné pití vody se dá velmi jednoduše proměnit i na soutěž. Stačí, když vytvoříte tabuli se jmény dětí (popřípadě se jmény všech členů rodiny) a za jednotlivé denní milníky budete udělovat ocenění v podobě krásných nálepek. Odměnou za každý vypitou sklenici může být v létě například i prodloužení večerky nebo pár korun do prasátka.

I mléko se počítá!

Voda sice žízeň zažene nejlíp a v rámci pitného režimu bychom jí měli přijmout co nejvíce, ale není jediným zdrojem tekutin. Podle nejnovějších výzkumů z kanadské McMaster University výborně poslouží i mléko, a to zejména aktivním dětem. Čerstvé mléko po sportovních výkonech rychleji doplňuje sodík, který se z organismu vyplavuje spolu s potem a zároveň je mlíčko výborným zdrojem proteinů, které jsou nezbytné pro zdravý růst svalů.

Pomocník zelenina

Sezónní v létě není pouze ovoce, ale i zelenina. Obohaťte pitný režim dětí o šťavnaté okurky, rajčata, cuketu, papriku, celer či jinou zeleninu. Její výhodou není pouze dostatek tekutin, ale i množství vitamínů a minerálů, které v zelenině kupované během zimy nenajdete. Pro mnohé děti je zelenina nepřitažlivá, protože na rozdíl od ovoce není sladká. To však lze změnit – připravte dětem zdravý snack v podobě nakrájené zeleniny s oříškovým máslem nebo vhoďte pár kousků okurky či celeru do limonády.

Leto pitny rezim melon

Nanuky do ruky

Jen těžko byste hledali ideálnější a chutnější způsob, jak do dětí během horkých dní dostat tekutiny. Vyberte oblíbené ovoce vašich mrňousů, důkladně ho rozmixujte, přidejte kokosovou vodu nebo vodu z aloe vera, která nanukům dodá ještě lepší chuť. Takto připravený nanukový základ vlijte do formiček na nanuky nebo do multidávkovačů, přidejte dřevěná dřívka a nechte zamrazit. Už za pár hodin budou zdravé sladkosti s množstvím tekutin připravené!

Buďte příkladem

Děti se učí napodobováním, o tom není pochyb. Proto pokud chcete, aby vaše děti pily vodu, musí to nejprve vidět dělat vás. Rodiče jsou prvními vzory dětí, po kterých opakují, učí se od vás a chtějí být jako vy. Být vzorem znamená jít příkladem nejen co se týče pitného režimu, ale v podstatě všeho. Chcete, aby děti jedly dostatečné množství ovoce a zeleniny? Buďte příkladem a servírujte tyto suroviny i sobě. Chcete, aby se děti chránily před sluncem? Aby během prázdnin hodně četly či měly dostatek pohybu? Začněte od sebe a uvidíte, že postupně si tyto návyky vybudují i ​​děti.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.