Lotosový porod: Výmysl moderní doby nebo obnovená tradice?

20. kvě'21
Lotosový porod: Výmysl moderní doby nebo obnovená tradice?

Co následuje bezprostředně po narození miminka? Odstřižení pupeční šňůry a porod placenty, pokud „nevypadla“ hned po porodu miminka. Stále častěji se však objevují rodiče, kteří si nepřejí přestřižení pupeční šňůry a miminko si odnesou domů stále připojené k placentě. Takto ve zkratce vypadá lotosový porod. Vše, co o něm potřebujete vědět, najdete v následujících řádcích?

Co následuje bezprostředně po narození miminka? Odstřižení pupeční šňůry a porod placenty, pokud "nevypadla" hned po porodu miminka. Stále častěji se však objevují rodiče, kteří si nepřejí přestřižení pupeční šňůry a miminko si odnesou domů stále připojené k placentě. Takto ve zkratce vypadá lotosový porod. Vše, co o něm potřebujete vědět, najdete v následujících řádcích.

Jak vypadá lotosový porod?

Lotosový porod probíhá jako běžný přirozený porod, dokud nepřijde čas na oddělení miminka od matky. Děťátko zůstává připojené k placentě i po odchodu z porodnice (pokud porod neprobíhal doma), a to až do momentu, dokud pupeční šňůra sama neodpadne. Tento proces obvykle trvá 3 až 10 dní a během celého období je miminko spojeno s placentou, kterou si rodiče přinesli domů z porodnice spolu s novorozencem.

Rozhodli jste se pro lotosový porod? V tom případě vás čeká nejen péče o novorozeně, ale i o placentu. Ta se má podle pravidel tohoto porodu umýt a zasypat solí a bylinkami (alternativou k bylinkám jsou esenciální oleje, ideálně levandulový). Toto pomůže placentu rychleji vysušit a také zamaskovat její zápach.

Placentu je třeba umístit do přírodní tkaniny, například textilní pleny, aby mohla rychleji vyschnout. Někteří rodiče ji nechávají i v misce, ale v tom případě ji musíte každý den oplachovat a misku udržovat rovněž čistou. Po několika dnech placenta i pupeční šňůra vyschnou a pupečník sám odpadne. Děťátko musí být během tohoto období oblečené pouze velmi volně, aby se šňůra neutrhla.

Lotosový porod se těší stále větší oblibě, protože čerství rodiče v něm vidí mnohé pozitivní přínosy, a to zejména na zdraví miminka. Celých devět měsíců byla placenta životodárným orgánem, který vyživoval miminko. Bezprostředně po porodu je placenta stále plná krve bohaté na železo a kyslík a přestřižením pupeční šňůry se přívod živin zastaví. Právě kvůli těmto výživným látkám stoupá počet zastánců lotosového porodu.

Lotosovy porod nemocnica

Pozitiva i rizika

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje pozdější přestřižení pupeční šňůry. Tím však myslí 5–10 minut namísto běžných 10–20 sekund. K opožděnému přestřižení pupeční šňůry dochází po několika minutách po porodu, když šňůra přestává pulzovat a do děťátka již více nepřechází placentální krev. Lotosový porod však hlásá několik dní, ne pouze minut.

Rodiče, kteří se rozhodnou pro lotosový porod, jsou přesvědčeni, že miminko dokáže čerpat živiny z placenty i několik dní po narození. Jelikož placenta je zdrojem krve, děťátko má lepší krevní oběh, vyšší počet červených krvinek a dochází také ke zlepšení termoregulace. Zastánci lotosového porodu jsou toho názoru, že riziko vzniku infekce je mnohem menší, protože miminko nemá žádné otevřené rány. Dodávají také, že novorozenec je v mnohem větší pohodě, protože nezažívá trauma, které mu způsobuje právě odstřižení od placenty.

Jednou z nesporných výhod lotosového porodu je i vliv na maminku. Ta je nucena opravdu zpomalit a první dny po porodu se musí hýbat pomalu a s ohledem na miminko. Nemůže s ním zcela volně manipulovat, protože jí v tom brání pupeční šňůra a placenta. Ta si však rovněž vyžaduje péči, čímž se pomalu dostáváme k rizikům a nevýhodám lotosového porodu.

Placenta je orgán, který po porodu odumírá. Jakmile přestane pupečník pulzovat (což se stane pár minut po porodu), zastaví se cirkulace krve a z placenty se stává mrtvá tkáň náchylná k infekci. Ta by se pak přes stále připojenou pupeční šňůru mohla rozšířit až do těla novorozence. V odumřelé placentě se během dní, kdy ji máte doma, množí bakterie a přestože sůl s bylinkami může jejich šíření zpomalit, nezastaví je úplně.

Další nevýhodou je vzhled placenty, kterou máte téměř vždy na očích. Pokud vás při pohledu na krev chytají mdloby, lotosový porod zřejmě nebude nic pro vás. Negativem je i skutečnost, že dokud pupeční šňůra neodpadne, jste izolováni od zbytku světa a také návštěva pediatra může představovat riziko.

Lotosovy porod babatko

Znovuobjevená tradice

Povolit mamince odnést si z porodnice nejen miminko, ale i placentu, se u nás nepovažuje za běžnou praxi, ačkoli po dohodě s porodnicí se to už některým maminkám podařilo. V našich končinách se placenta považuje za biologický odpad, stačí však překročit hranice a navštívit rakouský Hainburg, kde se vás ještě před porodem zeptají, zda si přejete placentu odnést domů.

V některých kulturách matky placentu jedí, v jiných ji rituálně spálí či zakopou do země a spolu s ní zasadí strom, který se stává jakýmsi stromem života. Při lepším pohledu na placentu si můžete všimnout jejích cév, které připomínají kořeny stromu, popřípadě jeho korunu. V minulosti, kdy byly všechny porody domácí, bylo zakopávání placenty zcela normální a dnes se tato tradice spolu se symbolikou vysazení stromu opět obnovuje.

Zdroje:

ROCHELLE HERNDON, Jaime. What Is Lotus Birth?: Is letting the placenta naturally break off safe? [online]. [cit. 2021-5-19]. Dostupné z: doi:https://www.verywellfamily.com/lotus-birth-4177642

HILTON ANDERSEN, Charlotte. What Is a Lotus Birth and Is It Safe? [online]. [cit. 2021-5-19]. Dostupné z: https://www.whattoexpect.com/news/pregnancy/are-lotus-births-safe

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.