Klimatické změny a těhotenství: co se děje s miminkem ve vedrech?

16. dub'19
Klimatické změny a těhotenství: co se děje s miminkem ve vedrech?

Při plánování miminka se mnohé budoucí maminky zamýšlejí nad tím, zda budou těhotenství zvládat lépe v zimě, nebo spíše v létě. Je lepší potit se a prodýchávat kromě těhotenství i horko, nebo je praktičtější zachumlat se do kabátu? Každé ženě vyhovuje něco jiného, ​​ale vědci nyní přišli s novým zjištěním, na jehož základě si těhotenství v létě dvakrát promyslíte.

Maminky, které o těhotenství v létě vědí své, nám určitě dají za pravdu, že to není žádný med. Se zvládáním veder mají často problém i lidé, kteří pod srdcem nenosí stále rostoucí miminko, které organismus ještě více zahřívá. Je sice hezké vystačit si s jedněmi letními šaty namísto tří vrstev oblečení a užívat si zmrzlinu na lavičce v parku, ale jak už to bývá, výhody s sebou přinášejí i nevýhody. Jak tedy extrémní vedra ovlivňují nitroděložní vývin miminka?

Teplo a vrozené poruchy

Vysoké teploty a těhotenství si nerozumějí velmi dobře. Letní horka, které nás už o pár měsíců čekají, nezpůsobují potíže pouze těhotným ženám, ale podle nejnovějších studií nejsou prospěšné ani pro miminka. Američtí vědci totiž přišli na to, že ženy, které jsou během těhotenství vystaveny vysokým teplotám, častěji přivedou na svět miminka s vrozenými srdečně-cévními poruchami. Teplo však nemá vliv pouze na plod, ale také na celkové reprodukční zdraví. Vrozené srdeční vady jsou v současnosti nejčastějším typem vrozených poruch u dětí a podle výzkumníků bude toto číslo v následujících letech pouze stoupat.

Stále se zvyšující letní teploty jsou způsobeny klimatickými změnami a globálním oteplováním, ale ještě není zcela jasné, proč tak negativně ovlivňují vývin miminka. Předpokládá se, že teplo může způsobit smrt buněk plodu a může zároveň negativně ovlivnit proteiny, které jsou pro zdravý vývin miminka nezbytné. Horka během těhotenství mohou rovněž způsobit předčasný porod či nízkou porodní váhu miminka. Dobrou zprávou však je, že vysoké teploty mají nepříznivý vliv na miminko pouze tehdy, když je jim maminka vystavena v prvním trimestru, během kterého se vyvíjí srdíčko a v posledním trimestru, ve kterém hrozí riziko předčasného porodu.

Tehotenstvo horucavy

Jak s teplem bojovat?

Ne každý si umí těhotenství do puntíku naplánovat tak, aby se vyhnul vedru. Snažte se v létě proto trávit co nejméně času na přímém slunci a zdržujte se v chladnějších místnostech a ve stínu. Myslete však na to, že ani osm hodin denně v klimatizované místnosti nedělá dobrotu.

Mnohé páry využívají také poslední měsíce ve dvojici na to, aby si naplno užily letní dovolenou, protože s miminkem se k moři tak brzy nedostanou. Pouvažujte však nad tím, zda taková extrémní horka a relax na sluncem vyhřáté pláži zvládnete, a zejména jak ho zvládne miminko. Vybírejte proto raději destinace, kde se teplota nevyšplhá příliš vysoko, a snažte se pobyt na slunci střídat s odpočinkem ve stínu.

Těhotenství v létě, či těhotenství v zimě? Samozřejmě, každé ženě vyhovují jiné teplotní podmínky, a dokud jedna snáší horka bez problémů, další se cítí na odpadnutí již po krátké procházce rozpáleným městem. Vitamín D je sice potřebný a po krátkém pobytu na slunci se všichni cítíme lépe, ale všeho moc škodí. Myslete v první řadě na své zdraví a zdraví svého děťátka a dělejte všechno proto, aby se narodilo zdravé jako řepa!

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.