Letní pochoutky pro malé mlsouny

15. kvě'18
Letní pochoutky pro malé mlsouny

Léto si žádá nejen lehčí oblečení, ale i lehčí jídla. Nezatěžujte své dětičky během horkých dnů těžkými jídly, právě naopak. Připravte jim něco jednoduché, plné ovoce a zeleniny. Po našich receptech se budou jen tak ohlížet, kde je další porce! Přivítejte léto tak jak se patří - chutným jídlem pro ty nejmenší.

Děti potřebují pro zdravý vývin a spokojená bříška rozmanitou stravu, na kterou nesmíme zapomenout ani v létě. S příchodem teplejšího počasí však třeba v jídelníčku co-to změnit a přizpůsobit jídlo potřebám děťátka. Přinášíme vám pár receptů, které připravíte během pár minut a už se jich nezbavíte.

Cuketové pyré pro děti od 4 měsíců

Cuketa je vynikajícím zdrojem antioxidantů a přestože jejich nemá až tolik jako tykve dozrávající na konci léta či na podzim, netřeba ji z jídelníčku vynechávat. Její jemná a měkká dužina je jako stvořená na polévky či pyré. Jelikož vařením se z cukety vyplavují drahocenné antioxidanty, třeba najít šetrnější způsob přípravy - například  v parním vařiči Beaba.

Ingredience

  • 150 g cukety

Postup

Cuketu omyjte ve vodě, oloupejte a rozřízněte napůl. Vyberte semínka a nakrájejte cuketu na malé, asi centimetrové kostky. Vložte do parní nádoby a vodu dolijte po úroveň 3 a uvařte. Po doparení vodu vylijte, cuketu vložte do mixéru a do hladka rozmixujte. Podle potřeby přidejte vodu. Starším dětem můžete toto cuketové pyré ochutit podle vlastní chuti a fantazie.

Cuketove pyre

Pyré z červené řepy a sýra s quionoou pro děti od 7 měsíců

Červená řepa je podobně jako cuketa bohatá na antioxidanty, díky čemuž je toto jídlo vhodné pro celou rodinu. V kombinaci s quinoou, která patří mezi nejzdravější potraviny na světě, vytvoříte dětem jídlo plné výživných látek. Sladká chuť červené řepy a kyselost kozího sýra vytvoří dokonalou letní kombinaci.

Ingredience

  • 140 g uvařené červené řepy
  • 30 g quiony
  • 10 g čerstvého kozího sýra

Postup

Quinou spolu s 45 ml vody vložte do zásobníku na rýži. Upevněte do vařiče, dolijte vodu po úroveň 3 a dejte vařit. Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájejte na malé kostičky. Po uvaření quiony dejte všechny ingredience i s kozím sýrem do mixéru. Mixujte dokud se vám konzistence líbí. Celou rozmixovanou hmotu lze servírovat v misce, ale pro větší zábavu během jídla můžete hmotu vložit do formiček a vyklopit.

Cvikla kozi syr

Ledová melounová pochoutka pro děti od 9 měsíců

Sladký a šťavnatý meloun patří k letu přesně tak jako horko. Je osvěžující a obsahuje množství vody, díky čemuž děti i takovýmto způsobem dodržují pitný režim a zůstávají hydratované. Květinová pomerančová voda dodá této pochoutce ještě více svěžesti. Připravte rovnou trojnásobnou dávku, jen pro jistotu.

Ingredience

  • 130 g melounu
  • pomerančová květinová voda

Postup

Meloun omyjte, rozpulte a odstraňte všechny jadérka. Rozkrájejte ho a oddělte dužinu od slupky - můžete ji odříznout, ale také ji vybdábat lžící či naběračkou na zmrzlinu. Meloun nakrájejte na malé kousky a vložte do mixéru. Začněte mixovat a dle potřeby přilévejte vodu. Nakonec přidejte pár kapek pomerančové květinové vody a promíchejte. Tuto "polévku" můžete dětem okamžitě podávat, ale výborně chutná i zmrazená.

Melonova pochutka

Baby Piña colada pro děti od 13 měsíců

Tento dětský koktejl je skutečnou pochoutkou a děti si ho nejvíce vychutnají po jídle jako dezert. Kokosové mléko by dětičky měly přijímat pouze příležitostně, protože obsahují vysoký podíl tuků, ačkoli zdravých. Ty však děti do těla dostávají už díky hlavnímu jídlu a mléčným výrobkům. Pokud však váš mrňous nesnáší dobře laktózu, bez obav nahraďte smetanu právě kokosovým mlékem.

Ingredience

  • 160 g ananasu
  • 20 ml kokosového mléka
  • 2 čajové lžičky strouhaného kokosu

Postup

Ananas oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Vložte do parního vařiče, vodu dolijte po úroveň 3 a začněte vařit. Po uvaření slijte vodu a dejte ananas s ostatním ingrediencemi do mixéru. Mixujte a podle potřeby přilévejte ananasovou vodu, která zůstala po vaření ovoce. Piña coladu vlijte do sklenice, ozdobte a podávejte malým mlsounem.

Baby pinacolada

Díky těmto jednoduchým a rychlým receptům si dětičky užijí každý jeden letní den naplno. Rodiče zase potěší, že i touto hravou cestou do dětí dostanou všechny důležité vitamíny a minerály. Začněte léto hravě a chutně!

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.