Alergie na potraviny? Žádný problém!

25. dub'18
Alergie na potraviny? Žádný problém!

Celiakie, laktózová intolerance, alergie na ořechy, ovoce, zeleninu... Někomu se může zdát, že pytel s alergiemi se v posledních letech pořádně roztrhl. Alergie na potraviny však nejsou žádnou katastrofou, i s nimi dokážete prckům vykouzlit na talíři zázraky a ještě k tomu chutné!

Ještě předtím, než začnete po stanovení diagnózy panikařit, na chvíli se zastavte a uvědomte si, co to znamená pro celou rodinu. Zkuste novou dietu nenazývám dietou nebo trápením, ale novým životním stylem, kterým se bude řídit celá rodina. A nyní jsou na řadě další kroky, protože ať už chcete, nebo ne, život v kuchyni bude nyní vypadat trochu jinak.

Krok č. 1 - Plánujte!

Vaření a pečení pro děti s alergiemi je tak trochu výzvou. O to jednodušší to však bude, pokud si jídelníček naplánujete alespoň týden dopředu. Díky tomu budete přesně vědět, co se v jídle nachází, zatímco v restauracích si nemůžete být stoprocentně jistí. Zvolejte rodinnou radu a zeptejte se všech členů, na co mají chuť. Pak už jen hledejte recepty a plánujte, plánujte, plánujte.

Krok č. 2 - Nedrážděte střeva

Pro někoho je to možná novinka, ale střeva jsou takový druhý mozek, který odpovídá za množství alergií. Právě v něm se při nepozornosti a nezdravé stravě usazují škodliviny, které je třeba z těla vyplavit. Dobrou zprávou je, že pravidelná očista střev není až tak náročná. Střevní mikroflóru pomáhají obnovovat tučné mléčné výrobky, zejména bílé jogurty a acidofilní mléko, ale i zdravé tuky jako avokádo, kokosový či olivový olej a různé ořechové másla.

Alergia lepok

Krok č. 3 - Experimentuje

Vaření s důrazem na alergie neombedzuje, právě naopak. Dává vám prostor na vydovádění, objevování nových chutí a možností. Díky alergii máte možnost vyzkoušet novou mouku, mléka, ovoce či zeleninu, které dokážete dokonale zkombinovat a na své si přijdete nejen vy a děti, ale i vaše chuťové pohárky.

Krok č. 4 - Hledejte náhrady

Tento krok jde ruku v ruce s tím předchozím. Už dávno se na pulty obchodů dostali náhrady mouky, másla, mléka či dokonce vajec a nyní přišla vaše chvíle! Zjistěte, co můžete nahradit a myslete při tom na to, že náhrada je častokrát zdravější než původní potravina. Pšeničnou mouku nahraďte při pečení kokosovou, ale perfektně ji zastoupí i kakao. Vajíčka se zase dají nahradit lněnými semínky či lněnou moukou a chutnější náhradu za mléko jako lahodné mandlové či kokosové mléko jste snad ještě neochutnali.

Krok č. 5 - Nakupujte lokálně

Nic se nevyrovná domácí zelenině, masu od lokálního farmáře či ovoci přímo ze stromu. Podobně je to i s domácími vajíčky, ale také s moukou přímo z mlýna. Alergie na potraviny se rozmnožily i v důsledku nekvalitních potravin, které jsou až příliš často vypěstované příliš rychle a s přidáním zbytečných látek. Snažte se co nejvíce potravin kupovat od lokálních výrobců a dodavatelů, nejenže budete mít na talíři zdravé jídlo, ale zároveň podpoříte domácí výrobu.

Alergie lepok

Krok č. 6 - Připravte kuchyni

Kuchyně, v níž se vaří pro alergiky, není nejlevnější záležitost. Dřevěné prkénka a vařečky dokáží nasát alergeny, které se při každém dalším krájení a míchání přenášejí. Budete tedy potřebovat nové, které si pro jistotu označte, aby každý člen rodiny věděl, kdy má co používat. Na druhé straně, silikonové desky kuchyňské nářadí je i po umytí čisté, ale ne každému takový materiál vyhovuje.

Život s malým alergikem může být zpočátku náročný, ale to jen do doby, než si na to zvyknete. Zanedlouho už budete všechny přísady a vaření vnímat jako cosi přirozené. Nejdůležitější je začátek, při kterém to netřeba vzdávat. S podporou rodičů a sourozenců nebude mít žádné děťátko s alergií pocit, že je znevýhodněny.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.