Dětská výživa napříč zeměmi – co papají děti ve světě?

09. čec'18
Dětská výživa napříč zeměmi – co papají děti ve světě?

První jídlo miminka sice začíná mateřským mlékem, ale děti postupně objevují i ​​nové chutě. Napadlo by vás, že ne všechny děti papají hráškové či mrkvové pyré, ale z našeho pohledu jejich talíř zdobí trochu exotičtější jídla? Podívejte se s námi na to, co jedí děti z jiných koutů světa.

Při vymýšlení dětského jídelníčku rodiče často sklouznou do rutiny a připravují dětem stále totéž dokola. Ozvláštněte trochu tato tradiční jídla o jednu cizokrajnou ingredienci – inspirujte se stravou dětí ze světa.

V Číně jedí ryby a rýži

Děti v Číně už odmalička znají chuť ryb. Rodiče jim tuto vykostěnou pochoutku plnou proteinů připravují na páře spolu s rýžovou kaší congee. Tato příloha je v Číně velmi oblíbená, protože se dá připravit na mnoho způsobů a vždy může chutnat jinak. Rýžová kaše congee se dětem nejčastěji připravuje právě s rybou, ale také s bambusovými výhonky či tofu. V severních částech Číny, kde podmínky pro pěstování rýže nejsou zrovna nejpříznivější, ji nahrazují například jáhlami.

Deti jedlo cina

Švédské děti jedí tradiční klobásku

Španělé mají paellu, Korejci miyeokguk a Švédové zase falukorv – tradiční jídlo, které se vyrábí podobně jako oblíbená boloňská klobáska. Tvoří ji hovězí nebo vepřové maso smíchané s bramborovým škrobem a základním kořením, mezi které patří i sůl, pepř a cibule. Falukorv se jen předvaří a je připraven k jídlu! Nejčastěji se podává s bramborovým pyré, těstovinami se sýrovou omáčkou či fazolkami. Tak jako většina klobás, i švédská falukorv má vysoký podíl tuku, takže nepatří mezi jídla, které by děti měly jíst příliš často.

Oblíbené chobotnice pro Japonce

I vy máte pocit, že chobotnice nejsou právě ideální jídlo pro děti? Inu, v Japonsku jedí chobotnice opravdu všechny generace od dětí až po důchodce. Tuto mořskou pochoutku Japonci většinou připravují jako kulaté knedlíky a existují dva způsoby přípravy – takoyaki a akashiyaki. Na první způsob přípravy je třeba vajíčko, na ten druhý zase mouka. Knedlíčky jsou prý chutné, nadýchané a představují lehčí jídlo, které mohou vaše děti klidně jíst rukama jako jednohubky.

Deti jedlo japonsko

Korejské děti jedí mořské řasy

Miyeokguk nebo polévka z mořských řas, je bohatá na živiny jako železo, jód a vlákninu. Jedí ji přitom nejen děti, ale i maminky po porodu. Řasy nori dnes najdete v téměř každém obchodě a představují výbornou příležitostnou svačinu. Jsou plné omega-3 mastných kyselin, kalcia či vitaminu B12 a jíst je, je prý podle korejských maminek zábava. Děti lákají nejen barvou, ale i zvláštní texturou, která je křupavá, ale v ústech okamžitě změkne.

Děti ve Španělsku jedí paellu

V národním jídle Španělska, paelle, se nachází šafrán – oblíbené koření, ale i jiné chutné a zároveň zdravé chutě. To, jakou paellu děti dostanou na talíři, závisí od aktuálního ročního období. Nejčastěji v ní však najdete maso, mořské plody, rýži a zeleninu. Paella je ve Španělsku populární i proto, že její příprava je velmi jednoduchá a stačí do ní přidat to, co najdete v lednici. Všechny ingredience stačí smíchat na pánvi a paella je hotová!

Deti jedlo paella

V Indii vedou mungo fazolky

Mungo fazolky jsou stejně jako ostatní luštěniny bohaté na bílkoviny a vlákninu a nejčastěji se přidávají v naklíčené formě do salátů. Fazolky mungo mají výraznou typickou chuť, kterou budete cítit v každém jídle, do kterého je přidáte. Uvaříte je mnohem rychleji než jiné známé luštěniny, takže jsou i záchranou na poslední chvíli. V Indii patří mezi nejoblíbenější dětská jídla kaše z těchto fazolek, kokosového mléka a zázvoru, tak hurá do toho!

Mexiko a speciální směs koření

Mexičané mají vlastní směs koření, kterou přidávají již do dětských jídel. Tato směs zvaná achiote je kombinací semen z rostliny annatto, oregana, česneku, skořice, muškátového oříšku a octa. Achiote dodá jídlu zajímavou chuť – stačí touto směsí potřít grilované kuře nebo ji přilít do vody, ve které budete vařit rýži. Achiote v sobě ukrývá množství antioxidantů a protizánětlivých látek. Toto trošku zapomenuté koření dodá každému jídlu specifickou chuť, kterou si děti opravdu oblíbí.

Tak co říkáte? Našli jste si mezi světovými jídly pro děti nového oblíbence, nebo raději zůstáváte věrni české klasické kuchyni?

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.