Dětský pokoj plný inspirace - co v něm nesmí chybět?

29. kvě'18
Dětský pokoj plný inspirace - co v něm nesmí chybět?

Děťátku v pokoji nestačí pouze postel či postýlka. Potřebuje množství podnětů na inspiraci a později i stůl, za kterým si bude psát domácí úkoly. Dětský pokoj by proto neměl být pouze praktický, ale i inspirativní a zejména zařízen tak, aby se v něm děťátko cítilo skvěle. Co v něm nesmí chybět?

Dětský pokoj je místností, ve které děťátko tráví co nejvíce času, proto by se tam mělo cítit příjemně. Nezáleží na tom, zda má rozlohu jednoho bytu nebo připomíná spíše internátní pokoj - vždy jej můžete útulně zařídit vším, co děťátko potřebuje od prvního momentu.

Kvalitní postel

Nebo postýlka. Hlavně u novorozenců myslete na to, že prospí opravdu většinu dne, proto výběr postýlky nepodceňujte. Při koupi dbejte o to, aby byla vyrobena z kvalitně zpracovaného dřeva a aby rozestupy mezi jednotlivými tyčemi nebyly příliš velké. V opačném případě se může stát, že děťátko přes ně prostrčí hlavičku. I spodní část postýlky či postele by měla být s mřížkami nebo tyčkami, aby se matrace mohla ventilovat. I na tomto prvku si dejte záležet - bez obav se poraďte s pediatrem nebo s odborníkem. Pokud máte doma miminko, zvažte hnízdo na spaní či spací vak - děťátko se ve stísněném prostoru cítí bezpečně.

Detska izba postel

Dostatek úložného prostoru

Při výběru nábytku do dětského pokoje myslete i na budoucnost. Děťátko rychle vyroste a obsah jeho dětského pokoje se bude s každým měsícem měnit. Zvažte proto nábytkem, který se dá jednoduše přestavět podle potřeb dítěte. Na trhu najdete množství modulového nábytku, který nestojí celý majetek. Součástí úložného prostoru by měly být i úložné boxy na hračky či sezónní oblečení, které nebude překážet ve skříni akutálnímu oblečení.

Detska izba ulozny prietor

Měkký koberec, pohodlné křeslo

Pohodlí děťátka se může začínat u postele, ale určitě se tam nekončí. Děti při hrách tráví nejvíce času na zemi a začíná se to již v období batolení. Měkký, ale kvalitní koberec nebude pouze praktickou součástí pokoje, ale zároveň ho zútulní a vyplní prázdný prostor na podlaze. Zatímco koberec bude primárně pro děti, pohodlné křeslo se hodí rodičům. Při čtení pohádek na dobrou noc budete mít pohodlí a dokážete přečíst stále další a další pohádku. Vyberte takové nadčasové, v němž později budou sedět i děti.

Detska izba kreslo

Světélko střežící sny

Ne každé dítko usne bez problémů. Tma je někdy pořádným strašákem, ale světlo je skvělým bojovníkem. Postavte na noční stolek blízko postýlky malou lampičku, která mě regulovatelnou intenzitu světla. Díky tomu nemusíte klasické lampy překrývat textilií a děťátko si později umí světlo přizpůsobit podle sebe. Nic nenechávejte náhodě a lampu vybírejte i podle designu, který do dětského pokojíčku dokonale zapadne.

Detska izba svetlo

Kreativní stěny

V interiérovém designu hrají v posledních sezónách hlavní roli čisté linie, ale v dětském pokoji můžete porušit všechna pravidla. Jednu stěnu nebo její část určitě natřete černou tabulovou barvou, uvidíte, že nebudete litovat. Další stěny vyzdobte podle vlastní fantazie. Práci si můžete usnadnit různými nálepkami na stěnu, veselými dětskými obrazy či fotkami. Jednoduše vytvořte hravý prostor, který bude děti dennodenně inspirovat.

Detska izba steny

Pokojíček ve stylu hygge

Skandinávský způsob života hygge před pár lety zachvátil celý svět a nyní ho můžete přenést i do dětského pokojíčku. Jeho základem je bílá barva, která prosvětlí ponurý severský interiér. Skandinávci ji rádi doplňují šedou, černou nebo různými pastelovými odstíny. Nedílnou součástí domácnosti ve stylu hygge je přírodní dřevo, které na rozdíl od kovových materiálů dodává interiéru teplo. Útulnost docílíte přírodními tkaninami v podobě teplé deky, koberce či dětského stanu teepee.

Dětský pokoj je pro děti útočištěm, proto by se v něm v každém období svého života měli cítit příjemně. Nebojte se do jednotlivých částí dětského pokoje investovat, určitě se vám to mnohonásobně vrátí.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.