Esenciální oleje - zázraky z přírody

10. dub'18
Esenciální oleje - zázraky z přírody

Neuvěřitelná síla a zdraví v jedné kapce, i tak by se dala popsat jedna jediná kapka jakéhokoliv esenciálního oleje. Dnes se mnohé mladé maminky cítí unavené a pod tlakem společnosti. Právě tyto oleje pomáhají nejen zrelaxovat mysl, ale mají i jiné blahodárné účinky a mnohé z nich pomohou i malým dětem. Čtěte dál a nechte se omámit vůněmi, které nikde jinde nenajdete.

Napadlo by vám před pár lety, že svět olejů nekončí při tom olivovém? Z množství rostlinných olejů může nejednomu člověku zatočit hlava. Vždyť kdo by si pomyslel, že na pultech jednou bude stát meruňkový či petrželový olej, nebo takový z malinových jader, ale i ze semen okurky? Každý z esenciálních olejů je přitom jedinečný a má i své osobité vlastnosti. Když se jednou zamilujete do těchto olejů, nebudete se jich umět vzdát.

Baby friendly oleje

Pokud se ptáte, zda jsou esenciální oleje vhodné i pro malé děti, odpověď je ano. Musíte být však mnohem více opatrní a nikdy děťátku nepodávejte olej před konzultací s pediatrem. Myslete však na to, že tyto oleje jsou silné a některé dokonce agresivní i pro dospělého. Před použitím proto oleje stále řeďte, nejlépe jiným olejem a nejlépe kokosovým, avokádovým či mandlovým. Před nanesením na dětskou pokožku olej vždy vyzkoušejte na vlastním těle, aby nepálil. Vyhýbejte se citlivým místům a za žádných okolností nekapejte oleje do ouška, nosíku ani očí dětí. Pokud vám pediatr neporadí jinak, esenciální oleje používejte pouze na pokožce děťátka a vyhněte se vnitřnímu použití.

Esenciálne oleje

Bolavé dásničky a zoubky

Růst zoubků některé dětičky prožívají velmi těžko a zoufalství se lapá i rodiče. Pokud se chcete vyhnout chemii a zbytečným lékem, zkuste olej z hřebíčku. Ten je protizánětlivý, antibakteriální, antiseptický a posiluje imunitu organismu. Hřebíček a olej z nich se již v minulosti používal na potíže v ústech či na různé kožní infekce a dnes po něm sahají i dospělí. Prvním krokem před natřením ďasienok musí být vždy ředění. Při prořezávání zoubků zřeďte olej tak, aby bylo v konečném výsledku více kokosového oleje a naneste vatovým tampónkem nebo tyčinkou do uší na místa, kde se prořezávají zoubky.

Na ekzém a vyrážky

Mnohé dětičky se v dětství z různých důvodů potrápí kožními problémy. Na ekzém, vyrážky či jiné kožní onemocnění jsou jako stvořené levandulové a muškátové oleje. Zejména levandule má mimo jiné terapeutické vlastnosti, takže dětem uleví i po psychické stránce, která kožní onemocnění provází. Levandulový olej má ještě jinou skvělou vlastnost - pomáhá miminkům usnout. Pokud chcete, aby vaše malé poklady klidně spinkalo, připravte jim masáž nebo nakapejte zředěný olej do koupele. Řeďte však v poměru 1:10, čili 1 kapka oleje na 10 ml kokosového oleje.

Nepříjemná kolika a reflux

I tyto problémy, které trápí maličké miminka, mají své řešení v podobě esenciálních olejů. Všechny maminky zřejmě znají sílu fenyklového cajik a podobně pomáhá i fenyklový olej ve spolupráci s koriandrových. Zředěnou olejovou směs natřete na bříško miminka, stačí opravdu málo. Pokud problémy přetrvávají, použijte čistý fenyklový olej bez koriandru, avšak zředěný.

Novorozenecká žloutenka

Některé dětičky po příchodu na svět přivítají nejen milovaní rodiče a příbuzní, ale i novorozenecká žloutenka. Ta je často důvodem, proč musí maminky v nemocnici pobýt trochu déle. Průběh novorozenecké žloutenky však usnadní olej zvaný geranium. Směs olejů z citronu a rozmarýnu rovněž urychlí léčbu této žloutenky a děťátko si bude novopečená maminka moci vzít domů o něco dříve.

Rýma a nachlazení

Má vaše děťátko často rýmy? Zde perfektně pomůže eukalyptový olej. Na ten si však třeba dávat pozor, protože nezředěný je velmi silný i pro dospělé. Pro děti je nejvhodnější olej Eukalyptus radiata, který není až takový agresivní. Olej lze masírovat na hruď či kápnout jednu kapku pod nos dítěte. Eukalyptový olej je účinný i v aromalampě při vypařování. Děťátko ho nejen vdechuje v neagresivní formě, ale zároveň rozvoní celý dům.

Olej z mäty

Základní pravidla při olejování

  • Oleje používejte pouze při miminkách, které jsou starší než 2-3 měsíce
  • Nikdy nedávejte dětem užívat olej vnitřně
  • Esenciální oleje vždy řeďte nosnými oleji (kokosový, mandlový, avokádový...)
  • Vyhněte se ouškům, nosánku a očkům dětí
  • Pár dní po očkování držte oleje stranou od děťátka
  • Při inhalaci nepřekročte 30 minut

Kromě těchto olejů existuje ještě neuvěřitelně velké množství jiných olejů, které stojí za to prozkoumat. Mnohé přírodní oleje jsou dokonce raw, takže jimi můžete osvěžit například salát, který získá zcela novou chuť. Jak jsme již zmínili, oleje jsou takový zázrak, který si zamiluje celá rodina. Máte už ten svůj?

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.