Vychováváte děti? Učte se od Francouzů!

23. čec'18
Vychováváte děti? Učte se od Francouzů!

Při výchově dětí se mnozí rodiče řídí intuicí a radami vlastních rodičů, ale sem tam všichni hledají inspiraci i někde jinde. Každá kultura má přece své vlastní výchovné metody, o kterých jsme ani netušili. V naší nabídce najdete více francouzských výrobců, a proto jsme nahlédli do toho, jak vychovávají děti vždy upravení Francouzi.

Co si představíte, když někdo vzpomene Francii? Někomu se v hlavě okamžitě vybaví Eiffelova věž, jiný si představí čerstvý křupavý croissant a kávu a další zase hlemýždě či francouzskou riviéru. S Francií se však spojuje ještě jedna věc, a to vychované děti. Jak to jen ti Francouzi dělají?

Kvalitní strava a stolování

O Francouzích je známo to, že jsou velcí gurmáni a záleží jim na tom, co mají na talíři ať už v restauraci, nebo doma. Na kvalitní stravu si jednoduše potrpí a už odmalička k ní vedou i děti. Ty už od útlého dětství jedí přesně to, co jejich rodiče, ačkoli ve formě kaší. Takový způsob stravování nejenže usnadňuje život rodičům, ale zároveň stimuluje chuťové buňky dětí. To, co je ve Francii běžné, je v ostatních zemích jen těžko přijatelné – umíte si například představit, že už ročnímu děťátku naservírujete plesnivý sýr a kachní paštiku?

Francuzsko jedlo

Francouze ve fastfoodu najdete pouze zřídka – raději si připraví kvalitní jídlo v pohodlí domova, nebo se vydají na večeři do luxusní restaurace. Francouze spojuje s jídlem ještě jedna věc, a to ta, že si jídlo umí vychutnat. Čas snídaně, oběda či večeře je pro ně jakási společenská událost, během níž se sejde celá rodina za společným stolem. Ten se zvykne prohýbat pod třemi chody jídel jako vystřižených z francouzské kuchařské knihy. Děti během jídla pěkně sedí za stolem, přičemž všechny technologické vychytávky v podobě mobilů a tabletů musí jít stranou.

Slušné chování na prvním místě

Francouzské děti se musí chovat slušně a tečka. Nepřichází v úvahu, aby děťátko, které už umí mluvit, při setkání se známým, v obchodě nebo na návštěvě nepozdravilo. Jednoduché a slušné "dobré ráno", "dobrou chuť", "děkuji" či "na zdraví" patří mezi první známky slušného chování, které se děti ve Francii naučí. Dětičky už v útlém věku vědí, co se patří a co ne a zápornou odpověď rodičů na jakoukoliv otázku berou jako konečnou. I přesto jsou francouzské děti spokojené, kreativní a k tomu všemu i dobře vychované.

Technika "uspí se sám"

Děti ve Francii již v druhém měsíci po narození prospí celou noc. Nereálné? Rodiče na to mají jednoduchý trik – nechte děti vyplakat se. Je běžné, že děti se během spánku probudí a okamžitě začnou plakat. Zřejmě většina rodičů v tomto období přiběhne k děťátku a snaží se ho utišit. Francouzi však dávají dětem prostor na to, aby se utišily bez jejich pomoci. Takto se v raném věku naučí prospat celou noc a rodiče jim přicházejí na pomoc pouze tehdy, když pláč neustává.

Francuzsko spanok

Práce počká, děti ne

Na výchovu dětí má určitě pozitivní vliv i pracovní režim francouzských rodičů. Pracovní týden Francouzů totiž trvá pouze 35 hodin a všichni pracující mají nárok na 30 dní dovolené. Díky tomu mohou trávit více času se svými dětmi. I když ne všichni Češi znají takový luxus v práci, hned po příchodu domů se můžete začít věnovat dětem. Francouzi je berou na výlety, do parku, na piknik nebo na rodinné návštěvy, ale klidně s nimi zůstanou i doma. Nejdůležitější je to, že jsou spolu.

Méně televize, více hraček

Francouzi tráví přibližně o 20 % méně času u televizních obrazovek než například Američané. Namísto toho dětem vymýšlejí zábavný program a co je nejdůležitější – nechají děti vybrat si z množství aktivit tu nejoblíbenější. Jelikož dětská kreativita nezná hranice, francouzské děti si často hračky vytvářejí vlastnoručně, a to z materiálů, které mají po ruce. Ani se nenadějete a budete mít před očima hračky z kartonu či kuchyňských pomůcek. Stačí dát dětem volnost přesně tak, jak to dělají Francouzi.

Vždy upravené maminky, styloví tatínkové a k tomu ještě vychované děti? I takto může vypadat ukázková francouzská rodinka. Inspirujte se a vneste trochu francouzského temperamentu i do vaší rodiny.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.