6 kroků k miminku: jak na to, když nic nefunguje

12. zář'18
6 kroků k miminku: jak na to, když nic nefunguje

Jsou páry, které se těší z pozitivního těhotenského testu po jednom milování, ale jsou i takové, kterým se nedaří ani za nic. Někdy přitom stačí pár malých změn a miminko je rázem na cestě. Vyzkoušejte těchto 6 kroků a přidejte se k šťastným párům, které se brzy stanou rodiči.

Pokud i vy patříte mezi ženy, kterým se nějaký ten měsíc nedaří otěhotnět, zřejmě jste již vyzkoušeli všechno od astrologie až po vykládání nohou hned po sexu. Nejúčinnější rady jsou však nejčastěji rovnou pod nosem a obvykle jsou i zcela jednoduché. Vyzkoušejte naše tipy krok za krokem a ten poslední už bude pouze pozitivní těhotenský test.

1. krok – antikoncepci vysaďte včas

Byla u vás antikoncepce na denním pořádku už od střední školy a to už bylo tedy velmi velmi dávno? Vysaďte ji v dostatečném předstihu, ne pouze měsíc předtím, než se začnete snažit. Možná jste i vy od gynekologa slyšela, že o miminko se můžete pokoušet hned po vysazení pilulek. Těm šťastnějším z vás se to i podaří, ale jsou mezi námi ženy, jejichž organismus potřebuje trochu více času. Vzdejte se antikoncepce pár měsíců předem a dovolte tělu, aby si na změnu zvyklo. Ta prospěje i vám, protože hormonální systém a menstruace se ustálí a také plodné dny si díky tomu vypočítáte mnohem jednodušeji a přesněji.

2. krok – vypočítejte si plodné dny

Pokoušíte se o děťátko jen tak halabala a divíte se, že se vám nedaří? Zapojte trochu matematiky a začněte si počítat plodné dny. V současnosti existuje množství kalkulaček i aplikací, které vám tyto výpočty usnadní a řídit se můžete i ovulačním testem či bazální teplotou těla. Ovulační testy fungují podobně jako těhotenské – z moči zjistí nárůst luteinizačního hormonu, který se objevuje přibližně 36 až 48 hodin před ovulací. Na trhu natrefíte na dva typy testů. Jeden představují ty, které používáte pouze týden před ovulací, a jsou vhodné pro ženy, které mají pravidelný cyklus. Druhým typem jsou testy, které používáte celý měsíc, a jsou určeny zejména pro ženy, jejichž menstruační cyklus je nepravidelný.

Tehotenstvo babatko

3. krok – sex před ovulací

Jednou z nejčastějších chyb, kterou mnohé páry dělají, je sex přesně během ovulace. Pravda je však taková – spermie se v děloze a vejcovodech udrží 2 až 3 dny, zatímco vajíčko přežije pouze 12 až 24 hodin po uvolnění. Sex před ovulací tedy zvyšuje šance na to, že spermie si na vajíčko počkají a spojí se s ním hned po jeho "vyloučení". Pokud se tedy z ovulačního testu dozvíte, že za dva dny budete mít plodné dny, nečekejte na ně a užívejte si sex hned v ten den a i ty následující dny. Během pravidelného 28 denního cyklu ovulace nastává na 14. den, ale vy to můžete začít zkoušet už během toho dvanáctého.

4. krok – najděte "tu" polohu

Zkoušíte během sexu krkolomné polohy, které vám dají řádně zabrat? Vsaďte na jednoduchost, ačkoli to možná nebude právě váš šálek kávy. Totéž platí o vykládání nohou do výšky – neublíží to, ale nepomůže o nic víc než obyčejné ležení na zádech. I proto se říká, že nejlepší čas na početí je před spaním, protože už tak či tak zůstanete ležet. Jsou polohy, během nichž jsou spermie nejblíže děložního čípku a zvyšují tak šance na početí. Nejúčinnější je v tomto případě poloha zboku, taková, kde jste vy dole a partner nahoře a osvědčená je i ta, během níž jste v předklonu a zadeček máte výše než horní část těla.

5. krok – zapomeňte na mýty

Dejte sbohem lubrikantu. Pokud jste měli dosud pocit, že pomáhá, změňte názor. Některé lubrikanty obsahují látky, které změní pH vaší vagíny a zároveň zabrání spermiím pohybovat se rychleji. Také není vědecky dokázáno, že partner by se měl vzdát slipů a nahradit je trenýrkami. Produkci spermií sice ovlivňuje příliš vysoká teplota ve varlatech, ale ta nemusí a často ani není důsledkem nošení těsnějších slipů. Další mýtus pramení z toho, že dosažením orgasmu během sexu se zvyšuje šance na otěhotnění. Samozřejmě, že je to jen velkým plusem, ale žádný vědecký důkaz tuto teorii ještě nepotvrdil.

Tehotenstvo stastne

6. krok – testy neodkládejte

Čím dříve se o svém těhotenství dozvíte, tím lépe. Samozřejmě, že s jistotou vám to potvrdí až gynekolog, ale díky testům budete už předem vědět, že děťátko je na cestě a že přišel čas dát stop alkoholu a jiným nezdravým neřestem. Domácí těhotenské testy odhalí těhotenství ještě předtím, než se to dozvíte díky opožděné menstruaci. V moči se v tomto šťastném období objeví hormon hCG, tedy chorionický gonadotropin, který produkuje placenta a během těhotenství jeho úroveň jen stoupá. Pokud se na prvním testu neobjeví pozitivní výsledek, nezoufejte – možná jste obětí falešného negativního výsledku, protože vaše tělo ještě neprodukuje dostatek hCG hormonu.

Řekněte konečně sbohem neúspěšným pokusům o miminko a postarejte se o to, že i váš těhotenský test bude konečně pozitivní. Stačí se jen uvolnit, zbavit se stresu a následovat 6 jednoduchých kroků. Držíme vám palce!

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.