Couvade syndrom: příznaky těhotného tatínka

16. lis'18
Couvade syndrom: příznaky těhotného tatínka

O tom, že i muž může trpět nepříjemnými příznaky těhotenství, jste už asi slyšeli. Kdo by byl řekl, že syndrom solidárního těhotenství se nevyskytuje pouze ve filmech a seriálech, ale i ve skutečném životě? A dokonce častěji, než si myslíte! Jak je ale možné, že ranními nevolnostmi trpí muž, když těhotná je jeho žena?

To, že i muž může trpět těhotenskými příznaky, není žádný výmysl spisovatelů či scénáristů s bohatou fantazií. Jde o skutečný syndrom známý také pod názvem Couvade, ale mnohem častěji se s ním můžete setkat jako se solidárním těhotenstvím nebo syndromem těhotného tatínka. Od toho skutečného těhotenství se však liší v jedné podstatné věci – po devíti měsících muž (k jeho velké úlevě) nepřivede na svět miminko.

Kde se vzal, tu se vzal

Syndromem těhotného tatínka trpí přibližně pětina budoucí tatínků, ale vědcům se dosud nepodařilo přijít na to, proč tento syndrom vlastně vzniká. Většinou se však hovoří o empatii s těhotnou partnerkou, ale důvodem může být i strach z porodu či obavy ze samotného otcovství. Příznaky solidárního těhotenství se častěji vyskytují u mužů, kteří se s partnerkou snažili o početí velmi dlouho a prožili i potraty. Příčinou vzniku Couvade syndromu však může být i žárlivost partnera na schopnost ženy přivést na svět děťátko.

Příčin tedy může být mnoho, a zatímco v naší společnosti se za něco takového muži stydí, jihoameričtí Indiáni ho považují za požehnání. Právě Indiáni z kmene Bororo v Jižní Americe věří, že pokud muž prožije všechno to, co během těhotenství prožívá žena, odláká zlé duchy, kteří se pokoušejí ublížit nejen mamince, ale i novorozeňátku. Samotný výraz Couvade však pochází z francouzsko-baskického slova couver a ve volném překladu znamená líhnout se, sedět na vejcích.

"Syndrom

Zlato, jsem těhotný!

Couvade syndrom není žádný výmysl, kterým chtějí na sebe budoucí tatínkové upoutat pozornost. Jde o skutečný stav, během kterého partner (vzácně i blízký příbuzný nebo jiný člen rodiny) zažívá stejné příznaky, jako těhotná partnerka. Trpí ranní nevolností, bolestmi břicha, pálením žáhy, ospalostí, ale objevuje se i nechuť na sex, zvláštní chutě typické pro těhotné ženy a dokonce i přibírání. Couvade syndrom je zkrátka těhotenství "se vším všudy", až na to, že nekončí porodem a netrvá celých 9 měsíců – nejčastěji se objevuje v prvním a třetím trimestru a po narození miminka prostě zmizí.

Těhotenské hormony v mužském těle

Ani těhotenské hormony nejsou během výskytu Couvade syndromu žádnou výjimkou, přestože se objevují spíše sporadicky. Všechno to začíná vylučováním stresového hormonu, který spolu s ostatními starostmi syndrom těhotného tatínka spouští. U některých mužů se však může vyskytnout extrémní Couvade syndrom, který není doprovázen pouze ranními nevolnostmi a mírnými otoky končetin, ale i změnou v hormonálních hladinách. Stres vyvolaný těhotenstvím partnerky může snížit hladinu testosteronu a rozhoupat hladiny estrogenu, což způsobuje těhotenské příznaky. Objevit se může i zvýšená hladina kortizolu, která je z krátkodobého hlediska neškodná, ale dlouhodobě zvýšený kortizol jde ruku v ruce se zvýšenou hladinou prolaktinu. A ten už vyvolává i takový příznak, jakým je zvětšení prsou, či dokonce tvorba mléka.

"Solidarne

Jak přišel, tak i odejde

„Výhodou“ tohoto syndromu může být fakt, že partner přesně ví, co těhotná žena prožívá a umí ji lépe pochopit. Z pohledu partnerky má však Couvade syndrom jednu velkou nevýhodu – partner pro ni není dostatečnou oporou, protože sám si stěžuje na nevolnosti, oteklé končetiny, ospalost a všechny ostatní příznaky těhotenství. Naštěstí příznaky syndromu těhotného tatínka netrvají věčně a odejdou stejně nepozorovaně, jak přišly.

Jak jsme již zmínili, solidární těhotenství skončí porodem partnerky, ale může se ztratit i během těhotenství. Špatnou zprávou je, že neexistuje žádný lék či vitamíny, které by tatínkovi pomohly zbavit se ho hned. Vědci se však shodují v tom, že pomáhá komunikace obou partnerů, kteří by si měli promluvit o tom, jak se jejich život změní po příchodu miminka. Je důležité vzájemně se ujistit, že to zvládnete nejen fyzicky a psychicky, ale i finančně.

Máte doma i vy natolik empatického muže, že s vámi takto prožívá vaše těhotenství? Solidárnímu tatínkovi se v první řadě nevysmívejte, komunikujte spolu a co je nejdůležitější, těšte se na nový přírůstek, s příchodem jehož Couvade syndrom pomine.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.