I školák musí mít svůj režim

24. srp'18
I školák musí mít svůj režim

Poslední dny prázdnin si děti užívají naplno, zatímco rodiče mají hlavu plnou školy. Čekají je nejen povinné nákupy, ale i ranní rutina, příprava svačiny a psaní domácích úkolů. To vše vyžaduje denní režim, díky kterému budou měsíce strávené ve škole o něco příjemnější záležitostí.

Nástup do školy může být po dvouměsíčních prázdninách pořádně náročný, ale není to něco, co by děti s podporou rodičů nezvládly. Pravdou je, že děti se v mnoha případech do školy těší, jsou to spíše rodiče, kteří na ně přenášejí nervozitu ze všeho, co je čeká. Vytvořte si spolu s dětmi školní rutinu, která vám pomůže přenést se zejména přes první týdny školního roku bezbolestně.

Dříve, než nastoupí do školy

Chystá se vaše dítko do školy poprvé? Ještě předtím, než s ním překročíte brány školy, měli byste vědět, co všechno se od příštího prvňáčka vyžaduje. Nestačí totiž pouze dovršení určitého věku, samozřejmostí by měla být i rozvinutá jemná a hrubá motorika, srozumitelná výslovnost (jemné nedostatky nejsou překážkou, o ty se postará logoped a často správné výslovnosti zabraňují i ​​vypadlé zoubky), ale i základní hygiena po použití toalety. Prvňáček by měl také umět správně držet pero, zavázat si tkaničky, obléknout se, vysmrkat a v neposlední řadě by měl znátt svoji adresu a jména rodičů. Chybět mi neměly základy slušného chování a uznávání autority.

Skola ulohy

Školní taška a jiné nezbytnosti

Základem školní výbavy musí být kvalitní školní taška a přezůvky, ve kterých dítě stráví celý den. Do těchto dvou věcí se určitě vyplatí investovat, proto se neváhejte během nákupu poradit s odborným prodejcem. Při vybírání "aktovky" zapomeňte na módní batohy bez výztuže a dbejte na to, aby samotná váha ruksaku nepřekročila doporučenou váhu tašky. V případě prvňáčka by měla být váha aktovky 2,5 kg a také ve vyšších ročnících by měla představovat cca 10 % hmotnosti školáka. Dbejte také na to, aby dítě nosilo tašku na obou ramenou, protože jeho páteř ještě není dostatečně vyvinutá.

Nepodceňujte ani výběr přezůvek – ty by měly být z přírodního vzdušného materiálu, který je zároveň lehký a anatomicky přizpůsobitelný. Nesprávný výběr obuvi by mohl v tomto raném školním věku poškodit kostru chodidla a může také zapříčinit nesprávné držení těla. Mezi další nezbytné školní pomůcky určitě patří hygienický sáček, oděv na tělesnou výchovu, pomůcky na výtvarnou výchovu, plně vybavený penál s ergonomickým perem a samozřejmě sešity. Mnohé školy však rodičům dodají seznam pomůcek, které si má s sebou děťátko přinést, takže hlavně nestresujte.

Ranní harmonogram školáka

Po svobodných prázdninách a lenošení v posteli přichází se zářím i krutá realita – ranní vstávání. S tím začněte už pár dní před ukončením prázdnin a dětem vymyslete program, aby nevstávaly jen proto, že školní rok se blíží. Všichni z vlastní zkušenosti víme, že časné ranní vstávání není nejpříjemnější záležitostí, ale v drtivé většině případů jde pouze o zvyk. Začněte na něm s dětmi pracovat již během prázdnin a vstávání do školy bude od září hračka. Problém však může nastat během přípravy do školy.

Rodiče nejčastěji trápí to, že nestíhají připravit svačinu a zároveň se postarat o sebe i o děti. Jako rodič máte tu "výhodu", že můžete vstát o půlhodinu dříve a po probuzení dětí se budete věnovat už jen jim. Pokud máte doma více než jedno dítě, které jde do školy či do školky, ranní povinnosti jim rozdělte. Nedovolte, aby byly obě děti najednou v koupelně, protože velmi snadno může dojít k roztržce. Dokud se jedno myje, druhé se může oblékat. Společné mytí zoubků je veselé, ne však ráno, kdy každý někam spěchá. Při ranních rutinách zapomeňte na televizi, která by děti pouze rozptylovala, a namísto povinností by se přilepily k pohádce.

Zaciatok skoly

Úkoly nepočkají

Podobně jako ranní režim, vytvořte si se školáky i ten odpolední a večerní. Není ničím neobvyklým, že děťátko ještě v prvním ročníku na úlohy nemyslí, proto mu hned po příchodu ze školy zkontrolujte všechny sešity a učebnice a vyberte ty, ve kterých je vyznačený domácí úkol. Některým dětem to pálí hned po příchodu ze školy, proto byste dělání úkolů neměli odkládat, jiné děti si zase potřebují odpočinout a načerpat energii. Po čase i vy zjistíte, do které kategorie svého prcka zařadíte, ale nikdy nenechávejte úlohy na poslední chvíli před spaním, nebo až ráno. Večer vyhraďte na odpočinek, hygienu a pohádku před spaním. Dbejte na to, aby si dítě každou noc lehalo do postele v přibližně stejnou dobu, díky čemuž bude i ranní vstávání mnohem snadnější.

Školní rok nemusí skončit fiaskem, pokud se na něj předem připravíte. Zaveďte do domácnosti s prvňáčkem pár pravidel a uvidíte, že i učení půjde hravě.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.