Který sport je ten nej pro vaše dítě?

07. bře'18
Který sport je ten nej pro vaše dítě?

Současné děti znají sport mnohem častěji z televize a her v mobilech a ne z vlastní zkušenosti. Neprospívá tomu ani tělesná výchova ve školách, které je žalostně málo. Vezměte zdraví dětí do vlastních rukou a najdete pro ně sport, kterého se nebudou chtít vzdát.

Pravidelný sport má mnoho výhod, o tom není pochyb. Kromě toho, že posiluje svalstvo, podporuje obranyschopnost dětí, jejich otužilost a je prospěšný i z dlouhodobého hlediska - pomáhá lépe překonávat psychické i fyzické zdravotní problémy. Nemluvě o tom, že děti si při různých sportovních činnostech najdou přátelé a učí se zvládat výhru i prohru. Sportů je však mnoho - individuálních i skupinových. Který je ten nej pro vaše dítě?

Deti a cyklistika

Dejte mu na výběr

Každé dítě by mělo mít při výběru sportu slovo, možná i poslední. Nepřihlašujte děťátko na žádný kroužek, aniž jste to s ním nejprve nekonzultovali. Je sice hezké, pokud máte jako rodiče jisté očekávání, ale silou nic nevyřešíte. Nekompenzujte si také něco, na co jste nedostali příležitost jako děti vy. Toužili jste hrát hokej nebo chodit na balet? To neznamená, že podobné ambice bude mít i vaše dítě. Uvědomte si také, co všechno budete muset kvůli sportu dítěte obětovat vy - časné ranní tréninky, drahé soustředění nebo víkendové zápasy.

Podporujte

Nechtějte od děťátka pravidelnou sportovní aktivitu bez vaší podpory. Nejlepší podporou je i vaše vlastní aktivita. Jsou sporty, které můžete provádět spolu s děťátkem. Dá se to například při cyklistice, běhu, plavání či józe, ale i při mnoha dalších. Rodič je často největší motivací, která děťátko pohání k výsledkům. Skvělou podporou je rovněž přítomnost rodiče na vystoupeních a soutěžích. Nekonají se každý den ani každý týden a jejich data víte dopředu, proto si zkuste i v práci na daný den zařídit volno. Nezapomínejte také na rozhovory o tom, jak bylo na tréninku a co nového se malý sportovec naučil. Projevte zájem jakýmkoliv způsobem.

Deti a futbal

Jaký sport?

Rodič zná své dítě nejlépe a ví, k čemu ho to odmalička táhne. Pokud pokaždé kope do míče a dokáže se takto hrát opravdu dlouho, volba je jasná. Pokud nemůžete dítě dostat z bazénu, také nemáte nad čím váhat. Na tělesné výchově se děti věnují různým sportům, zeptejte se tělocvikáře, který jde děťátku nejlépe nebo se zeptejte přímo svého prcka, který sport ho zatím bavil nejvíce. Nic není špatné ani na tom, že dítě zkouší každou chvíli nový sport. Možností je přece mnoho, nemůže hned napoprvé vědět, který je ten jeho.

Ať už si vaše dítko zvolí jakýkoliv sport, nejdůležitější je, že se vůbec snaží a hýbe se. Pokud při ničem dlouho nevydrží, postarejte se o aktivní a pravidelný pohyb alespoň vy. Hodně se s dětmi procházejte, jděte na túry nebo na výlety na kolech a objevujte sezónní sporty - bruslení, lyžování, plavání či badminton. Přestože se do toho dětem zpočátku nebude chtít, později se vám za to poděkují.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.