Po porodu zpět do formy? Víme jak na to!

09. čec'17
Po porodu zpět do formy? Víme jak na to!

Být dobrou mámou a zároveň být fit. Mnoho maminek věří, že si to navzájem odporuje. Váš malý uzlíček vás potřebuje nejvíce na světě. Chcete jít do fitka, ale představa, že necháte své dítě samo, vám trhá srdce. Koneckonců, máte sotva čas umýt si vlasy. Natož sportovat. Dobrá zpráva je, že váš drobeček vám pomůže dostat se zpět do formy.

Hollywoodské hvězdy dokáží porodit a za měsíc utíkat před paparazzi s plochým vypracovaným bříškem. Jakoby těhotné nikdy nebyly. Realita je však taková, že běžná maminka nemá kolem sebe tým chův, osobního kuchaře, trenéra, nutričního specialistu a uklízečky. Nemějte proto nerealistická očekávání. Pomalu se však ke svému cíli dopracujete.

Zapomeňte na diety

Přejít na dietu hned po porodu není dobrý nápad. Těhotenství je pro tělo vyčerpávající fyzicky i psychicky. Potřebujete výživu a nezapomínejte, že kojení vám také dá zabrat. Víte, že kojení vám samo o sobě pomáhá hubnout? Redukční diety dejte stranou, nadělají více škody než užitku.

Zdravá strava není dieta. Mnoho maminek se ve spěchu kolem svého drobečka často zapomene najíst. Namísto plnohodnotné stravy, sní kus čokolády, který jí dodá energii. Pečivo, sušenky a podobně. Pokud chcete být fit a mít zdravé miminko, musíte myslet i na sebe. Mějte vždy nachystaný džbán vody a vypijte alespoň 2,5 l vody denně. Ve vašem jídelníčku by nemělo chybět ovoce, zelenina, proteiny, tuky i kvalitní sacharidy. Kvalitní a vyvážená strava vám pomůže zbavit se tuku na bříšku. Kaloriemi se vůbec nestresujte.

Cvičení po porodu

Začněte cvičit, když se na to cítíte

Každé těhotenství i porod je jiný. Některé maminky pobíhají jako laně již druhý den po porodnici, jiné nedokáží vstát z postele bez pomoci ještě několik týdnů po porodu. Šestinedělí byste měla využít zejména na regeneraci, ale pokud jste měla dobrý porod a cítíte se dobře, můžete začít s lehkými cviky. Fyzická aktivita dokonce pomáhá zmírňovat poporodní depresi.

Pamatujete si rozcvičku ve škole? Nejdříve jsme dělali kruhy zápěstími, pak lokty, následně celými rameny a totéž s dolními končetinami a krkem. Takovou mini rozcvičku si můžete dopřát i na posteli již několik hodin po porodu. Je to nenáročné a alespoň trošku rozproudíte krev. Pokud se již budete cítit fit, šup na procházky. Užije si je i váš drobeček v kočárku. Časem zkoušejte různou intenzitu chůze a postupně můžete vytáhnout i kolečkové brusle.

Cvičila jste během těhotenství? Dostat se do formy bude pro vás o to lehčí. Odborníci doporučují začít po porodu s cviky, které jste dělala ve třetím trimestru, následně pokračovat cviky z druhého trimestru a nakonec z prvního trimestru. Takto se opačným směrem dostanete do formy, kterou jste měla ještě před porodem.

Cvičeni těhotenství

Alespoň 8 týdnů po porodu byste neměla jít běhat nebo na „jumping“. Během těhotenství se u vás tvořil hormon relaxin, díky kterému jsou vaše klouby zranitelnější. Při velké zátěži (běhání, skákání, aerobic) si můžete ublížit.

Posilujte pánevní dno, záda i bříško

Těhotenství i porod vaše svaly oslabily. Pokud navíc nosíte miminko v šátku, svoje záda rozhodně nešetříte. Cviky na pánevní dno jsou nejjednodušší a můžete s nimi začít téměř okamžitě. Některé maminky trpí po porodu samovolným unikáním moči již při minimální námaze. V tomto případě zkoušejte Kegelovy cviky. Stahujte svěrací svaly, jako byste chtěla zadržet moč, podržte 3 sekundy a uvolněte. Opakujte 10x. Tyto svaly nejlépe identifikujete při močení. Kegelovy cviky vám pomohou zpevnit svaly pánevního dna.

Záda, bříško a prakticky všechny svaly vám pomůže posílit jóga i pilates. Na YouTube najdete množství videí s cviky pro čerstvé maminky. Pokud jste rodila císařským řezem, počkejte, dokud se operační rána úplně nezahojí. Někdy to může trvat i několik měsíců. Vy sama víte nejlépe, kdy je čas a možná budete moci posilovat i bříško hned po šestinedělí.

Záda dobře posiluje i plavání. Pozor, v prvních týdnech po porodu máte ještě rozšířený krček dělohy a bakterie ve vodě vám mohou způsobit infekci. Určitě však plavání časem do svého cvičebního plánu zařaďte.

Posilování po porodu

Cvičíme s jinými maminkami

Přiznejme si to. Roztáhnout doma podložku na cvičení a pustit se do práce není jednoduché. Motivujeme se samy a občas to nestačí. Možná i ve vašem městě probíhají kurzy salsy pro maminky s miminky, skupinová cvičení, jóga a podobně. V tomto kolektivu ipopovídat s ostatními maminkami a do cvičení zapojíte i svoje miminko.

Momentálně je velmi oblíbený strollering. Maminky využívají na cvičení kočárek s miminkem. Takto si zacvičíte a váš drobeček si zatím pospí v kočárku. Spokojená maminka i miminko.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.