Tyto změny vás po porodu nepotěší

24. čec'17
 Krása,
Tyto změny vás po porodu nepotěší

Vypadávání vlasů, zhoršená pleť, lámající se nehty. Zatímco během těhotenství přímo záříte a kvetete, po porodu vám změna hormonů připraví nepříjemné překvapení. Nejde však o nic neobvyklého a vůbec to neznamená, že jste nemocná nebo je s vámi něco špatně. Panika stranou, poradíme vám, co s tím.

Začněte zevnitř

Bohužel s hormony nic neuděláte a potřebujete pořádnou dávku trpělivosti. No správná výživa, hydratace, aktivní pohyb a podle možností i relaxace vám pomohou tyto problémy zmírnit.

Kojící žena by měla denně vypít 2 – 3 l tekutin, ideálně více než polovinu dopoledne. Nejlepší je čistá nebo kojenecká voda, čaje a polévky. Nedoporučuje se káva s kofeinem, slazené nápoje nebo příliš černého čaje. Láhev vody mějte raději vždy po ruce. Správná hydratace pomáhá při tvorbě mléka, pomůže vám se shazováním těhotenských kilogramů a zároveň hydratuje i vaši pleť.

Vaše tělo potřebuje po porodu hodně živin. Kojení je energeticky namáhavé a vydáváte při něm i mnoho minerálů a stopových prvků. Vaše strava by měla proto obsahovat hodně zeleniny a ovoce, kvalitních bílkovin, tuků a sacharidů. Vaší pleti, vlasům i nehtům prospívá vitamin A, vitaminy skupiny B, C, D, E a H (biotin). Během kojení byste měla přijímat o 15 g více proteinu a vyšší množství vápníku.

K vlasům buďte ohleduplná

Vypadávání vlasů

Vlasy vám mohou vypadávat po trošce i ve velkých chomáčích. Během těhotenství zvýšené množství estrogenu podporovalo růst vlasů, po porodu však klesá. Za smutný pohled na vaši kartáč, polštář či odtok v koupelně, mohou hormony. Jde jen o dočasný stav a do roku by měly vlasy přestat padat, no a do tří let byste měla mít vlasy v původním stavu.

Jak se o takové vlasy starat? Čím méně chemikálií, tím lépe. V první řadě si zvolte kvalitní kosmetiku a podle možností vždy používejte balzám na vlasy, kvůli snadnějšímu rozčesávání. Časté mytí vlasům neprospívá a zejména tehdy vypadává nejvíce vlasů. Některé maminky řeší tento problém i zkrácením vlasů. Určitě byste měla omezit stahování vlasů gumičkou, fénování, žehlení vlasů, kulmování, barvení, používání laků a tužidel, no a v neposlední řadě účesy, které zatěžují vaše vlasy.

Namísto toho zvolte šátky, čelenky, měkčí a větší gumičky, které vaše vlasy moc nestahují. Vhodné je ošetřování vlasů přírodními oleji. Po umytí si můžete do konečků vlasů nanést kokosový olej.

Krátké nehty jsou praktičtější

Nedostatek vitamínů a minerálů se projevuje i na zhoršené kvalitě nehtů, které mohou být lámavé. Problém vyřešíte jednoduše. Nůžkami. Krátké nehty jsou praktičtější i při péči o miminko a zároveň je nižší šance, že ho nechtěně poškrábete. Kvalita nehtů se může zhoršovat i častým mytím rukou. Pořiďte si proto kvalitní krém na ruce s vyšším obsahem vápníku. Výborným doplňkem je i olejíček na výživu nehtové kůže.

Akné i pigmentové skvrny

Těhotenství je skutečně magické období. Ženy, které kdysi trpěly na akné, s ním už problém mít nemusejí. A naopak ženy, které akné v životě nezažily, se s ním mohou poprvé setkat po porodu. Není to tak samozřejmě v každém případě. Viníkem jsou opět hormony. Tento problém by měl být opět jen dočasný. Vy si můžete pomoci pravidelným čištěním pleti a kvalitními krémy proti akné, ale koneckonců potřebujte zejména trpělivost.

Problémy s pokožkou po porodu

Dalším častým problémem jsou pigmentové skvrny, které vznikají už během těhotenství. Hormonální bouře ve vašem těle podporuje melanin k tvorbě pigmentace. Ta se nejčastěji projeví v tmavším zabarvení bradavek, vytvoření tmavé čáry na bříšku (tzv. linea negra) a i u pigmentových skvrn nejčastěji na obličeji, krku a rukou. Zatímco bradavky a linea negra po porodu vyblednou, pigmentové skvrny mohou zůstat. Nejlepší zbraň proti nim je prevence ještě během těhotenství. Tedy nevystavování se slunečním paprskům, používání vysokého ochranného faktoru a kloboučků. Pokud již pigmentové skvrny máte, počkejte pár měsíců, zda samy nevyblednou.

Pokud těhotenské skvrny neustupují je čas navštívit odborníka. Maminky většinou začínají s bělícími krémy, ale ty mají poměrně slabou účinnost. Navíc některé produkty se nesmí používat během těhotenství nebo kojení. Pokud vám nezaberou, můžete zkusit některou z následujících procedur: intenzivní pulsní světlo, chemický peeling nebo mikrodermabrazie. IPL (intenzivní pulsní světlo) ničí pigmentové buňky pomocí impulsů světla. Chemický peeling prostřednictvím chemikálií odstraňuje vrchní vrstvy pokožky. A mikrodermabrazie zase zbrousí povrchové části pokožky. Tyto procedury však můžete absolvovat až po porodu, v některých případech až po ukončení kojení.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.