Vánoce bez chutných vánočních zákusků a pečiva si neumíme představit. Pokud hledáte zdravou alternativu, jste na správném místě. Tradiční francouzský zákusek – vánoční poleno, znají po celém světě, ale nepatří právě mezi nejzdravější pamlsky. S naším receptem jej však můžete bez obav podávat i těm nejmenším a Vánoce vůbec neztratí své kouzlo.
Ingredience
- 2 zralé banány
- 1 vajíčko
- 40 g mouky
- 2 lžíce másla
- ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- vanilkový prášek nebo extrakt
- 60 g tmavé nebo mléčné čokolády
Postup
Banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a spolu s vajíčkem, máslem a špetkou vanilky důkladně rozmixujte. Do směsi přidejte mouku a prášek do pečiva a opět promíchejte, aby vzniklo těsto. To vylijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180°C, dokud není těsto upečené do zlatova. Mezitím si můžete ve vodní lázni rozpustit čokoládu, kterou upečené těsto naplníte a pevně srolujete jako roládu.
Část čokolády si však nechte na polevu – vychlazenou, ale ne ztuhlou čokoládou potřete roládu a nožem nebo kuchyňskou stěrkou vytvořte texturu dřevěného polínka. Chcete-li ještě více umocnit efekt polena, odkrojte konce rolády a „přilepte“ je na strany, čímž vytvoříte odříznuté větve.