Velikonoce ve světě: dáte sbohem pomlázce?

28. bře'18
Velikonoce ve světě: dáte sbohem pomlázce?

Teprve nedávno jsme oslavili Vánoce a přivítali nový rok a už jsou tu opět Velikonoce. Zatímco u nás je tradicí pomlázka a koupání, v zahraničí znají i jiné tradice, které mají od těch našich pořádně daleko. Seznamte se s nimi, možná je proberete i do vaší rodiny.

Velikonocemi se u nás vítá jaro, ale kromě toho má i náboženské pozadí. Ať už je doma oslavujete z jakéhokoliv důvodu, je to tradice, která se traduje z generace na generaci. Podobně to mají i v ostatních zemích, jen ty zvyky jsou trochu jiné. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější a kdoví, možná je doma začnete tradovat i vy.

Austrálie

Zatímco u nás Velikonoce připadají na začátek jara, v Austrálii tehdy oslavují poslední letní dny. Naši protinožci se však liší ještě něčím jiným - velikonočním vačnatcem, který dostal jméno Bilby. V Austrálii jsou totiž zajíci a králíci považovány za škůdce, proto je jednoduše vyměnili za zvířátko, které se jmenuje bandikut králíkovitý. Má dlouhé úzké uši a už pomalu, ale jistě dostává i svou čokoládovou podobu. Děti tady však mají i další zvyk, a to hledání čokoládových vajíček na velikonoční neděli. Ty si pak navzájem vyměňují a jak jinak, nosí je Easter Bilby.

Egg hunt

USA a Kanada

Ve Spojených státech a Kanadě se děti během velikonočních dnů baví hledáním ukrytých vajíček. Tzv. "egg hunt" je už takový rozšířený, že se koná i ve velkých parcích v mnoha městech. Ten, kdo do svého košíku nasbírá nejvíce čokoládových vajíček, vyhrává, ale z úlovků se těší všechny děti. Zatímco v Kanadě zvyknou děti hledat samotné vajíčka z čokolády, v USA hledají zdobené kraslice, které pak u rodičů vymění za hračky a sladkosti.

Skandinávie

V severských zemích si Velikonoce spojují s čarodějnicemi. Ve Švédsku se děti převlékají za velikonoční čarodějnice a s tvářemi namalovanými červeně rozdávají vajíčka. Nešibou s pomlázkami, ale s proutěnými metlami a domácím nechávají před domem básničky a obrázky čarodějek. Ve Švédsku je svátek Paskdagen vítáním jara a probouzením přírody. Také ve Finsku vnímají Velikonoce jako protestantský svátek. I v této zemi atmosféra připomíná spíše Halloween, přičemž Finové věří, že od Velkého pátku až do Velikonoční neděle létají po zemi čarodějnice a probouzejí se trollové.

Pěknou tradici mají i Dánové. Děti v této zemi píší dopisy, které před Velikonocemi posílají svým přátelům a rodině. Jako symbol jara do každé obálky vloží sněženky a na papíře vystřihnou různé ornamenty. Tyto prekáračkové dopisy posílají anonymně pouze s tečkovaným podpisem. Udělají však pouze tolik teček, kolik písmen má jejich slovo. Obdarovaný člověk pak musí hádat, od koho velikonoční dopis dostal. Pokud je jeho tip správný, dostane čokoládové vajíčko, pokud ne, vajíčko dá odesílateli.

Veľkonočný zajačik

Irsko

V Irsku je důležité, aby každý člen rodiny včetně dětí na velikonoční neděli snědl vajíčko, které slepičky snesly na Velký pátek. Tehdy snesená vajíčka se označí křížkem, aby se nezamíchalo mezi ostatní. Pak se vyberou do ulic, kde všichni tančí a soutěží o koláč. Velikonoce končí v neděli, kdy rodina zasedne k slavnostní večeři. Během ní děti dostávají vajíčka. Ty pak mohou koulet pomocí paličky nebo lžíce.

Francie

Francouzi se ani na Velikonoce nezapřou v tom, že jsou to gurmáni. V městečku Haux se během Velikonoc připravuje omeleta až z 4500 vajec. V napoleonských časech totiž nasytila ​​právě omeleta celou francouzskou armádu, která přes město procházela. Tehdy Napoleon nakázal sesbírat vajíčka od všech obyvatel. Francie má však i jinou tradici. Během Zeleného čtvrtka zmlknou všechny kostelní zvony, protože odlétají na požehnání do Říma. Když se vracejí, mají sladkosti pro všechny děti, ale popadaly jim do trávy. Děti tedy namísto pomlázky hledají v trávě ukryté sladkosti.

Veľká noc vo svete

Španělská Sevilla

Toto téměř milionové město na jihu Španělska je proslulé mimo jiné svými tradičními velikonočními oslavami. Nečekejte však žádné zajíčky ani čokoládová vajíčka, oslavy tu mají výrazný náboženský charakter. Mnozí věřící ze všech 52 řádů pochodují ulicemi Sevilly a znázorňují ukřižování Ježíše. Příznačné je pro ně oblečení - vysoké špičaté čepice a tvář zcela ukrytá pod rouškou či závojem, věřícím zůstávají pouze malé štěrbiny na oči. Na rozdíl od ostatních barevných oslav Velikonoc působí pochod v Seville strašidelně a mnozí lidé před ním mají respekt.

Tak se zdá, že mnohé země světa oslavují Velikonoce čokoládovými vajíčky a jejich hledáním. Některým zahraničním návštěvníkům dokonce přijdou naše české oslavy děsivé, a to právě kvůli polévání. Nejedna žena během dodržování této tradice skončila v potoce a ledová jarní voda jí místo zdraví přinesla nemoc. Tak co řeknete, měníte v rodině velikonoční tradice?

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.