Zima neustává: jak ji přežít s děťátkem?

21. úno'18
Zima neustává: jak ji přežít s děťátkem?

Zdá se, že zimě se letos opravdu nechce odejít a předpovědi nás o tom jen utvrzují. Blížící se mrazy a časté sněžení těší více děti jako rodiče, kterým již docházejí nápady jako své malé poklady zabavit. Zima však není pouze o sáňkování a stavění sněhuláků, ale i o dostatku vitaminů a teplém oblečení.

Při každém vykuknutí sluníčka a plusových teplotách se těšíme, že konečně přichází jaro. Zima však může trvat až do konce března, takže se na ni třeba připravit zejména psychicky. Dlouhé procházky na mrazivém čerstvém vzduchu pod zubatým sluncem mají své výhody, ale i pravidla. Znáte je?

Hlídejte si čas

Procházky by měly být v zimě na denním pořádku. Děti si pobytem venku posilují imunitu, hýbou se a při tom nejmenším náznaku sluníčka přijímají vitamín D, jehož máme v zimě všichni nedostatek. Dávejte však pozor na to, jak dlouho jste ven, s jakým velkým děťátkem a v jakém počasí. To, co zvládnou dospělí, nemusí být dobré pro ty nejmenší.

S novorozeňaty a batolaty můžete jít ven do teploty -5 stupňů, s kojenci a staršími dětmi i do -10. Podstatné je kvalitní teplé oblečení, čepice, rukavice a šála. Ta by ale neměla zakrývat nos a ústa. Vydechovaný vzduch na látce zamrzá, což v konečném důsledku škodí víc. Pokud máte pocit, že počasí není zrovna ideální na procházku, neriskujte. Postačí, když vyjdete s kočárkem na balkon nebo pořádně vyvětráte.

Deti a zima

Posilujte imunitu

Oslabená imunita v zimě způsobuje nachlazení i chřipky. Když chcete děti udržet zdravé po celý rok, stejně po celý rok posilujte jejich imunitu. Obecně bývají zdravější děti, které tráví více času na čerstvém vzduchu, jedí více ovoce a zeleniny a nežijí v přehnaně sterilním prostředí. V takovém případě si organismus nedokáže přirozeně vytvořit protilátky, protože si je nemá na co vytvořit. Obranyschopnost organismu posílíte i postupným otužováním dětí už odmalička.

Myslete i na pokožku

Citlivá dětská pokožka si žádá mnohem více péče v extrémních teplotách, kterými jsou pro dětičky i letní a zimní měsíce. Nezapomínejte na pravidelné krémování kvalitními přípravky určenými speciálně na dětskou pokožku. Dbejte na mastnější krémy a v zimě se vyhýbejte tím hydratačním. Je přirozené, že rodiče se bojí, aby jejich děti nepromrzly. S oblečením to však netřeba přehánět. Obecně platí, že dětem byste měli obléci o jednu vrstvu oblečení méně než sobě, o dostatečné teplo se postará zejména kvalitní fusak. Ještě méně však třeba obléknout maličké v případě, že ho berete na procházku v nosiči - tehdy ho dostatečně hrejete vy vlastním tělem.

Přípravu na procházku s děťátkem nepřehánějte, ale ani ji nepodceňujte. Ideální je najít si zlatou střední cestu. Nejdůležitější je však vůbec se na čerstvý vzduch vybrat a nebát se ani lehkých mrazů. Začněte zlehka - každý den pár minut a postupně se odvažte být s děťátkem na vzduchu déle. A ani se nenadějete a konečně tu bude jaro!

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.