Zvířátko a dítě: nejlepší kamarádi?

14. bře'18
Zvířátko a dítě: nejlepší kamarádi?

Na to, zda k malým dětem patří chlupaté zvířátko, existují různé názory. Jedno je však jisté, zda se to rodičům líbí nebo ne - zvířátka mají na děti pozitivní vliv. Bráníte se zuby nehty před tím, aby vám po bytě nebo po dvoře pobíhal ušatý pejsek nebo se vám tam promenádovala kočka? Možná děláte ve výchově dítěte zásadní chybu.

Už dávno neplatí, že zvířátko do domácnosti s malým dítětem nepatří a potvrdili to i mnohé studie. Život se zvířátkem je plný radosti, smíchu a lásky. Samozřejmě, že s sebou přináší i hodně trpělivosti při výcviku a zodpovědnosti. Domácí zvířátko je plně závislé od svých pánů, ale to, co mu dáte vám mnohonásobně vrátí.

Vybírejte poctivě

Pokud jste vždy toužili po velkém psovi, ale bydlíte v menším bytě, přehodnoťte své rozhodnutí. Myslete také na to, že každý pejsek je jiný - některá plemena potřebují hodně pohybu, jiné prospí celé dny. Sedněte si spolu s celou rodinou a popřemýšlejte, co vlastně od pejska očekáváte. Kočky jsou zase osobité a každá má jinou osobnost. I když se rozhodnete pro plemeno, které je přítulné, například ragdoll, nemusí to při vaší kočičce platit stoprocentně. Ne každý má kočky rád, a to souvisí právě s tím, že nepřijdou na každé zavolání jako pes.

Deti a mačka

Trošku jiný mazlíček

Někdo by řekl, že kočky a psi jsou takové prvoplánové zvířátka. Chcete-li se odlišit od ostatních, máte na výběr z opravdu velkého množství zvířátek počínaje andulkou a konče prasátkem či koníkem. Je třeba si však uvědomit, co péče o takové zvířátka obnáší. Ptáčkem třeba čistit klec, která je pro ně v bytě příliš malá. Čištění klece vás neobejde ani při mořských prasátkách a hodně pozornosti vyžadují i ​​rybičky. Při těch to bude nejen pravidelné krmení, ale i výměna vody v akváriu.

Odpovědnost, která nespí

Zvířátko v domácnosti s malým děťátkem ho může hodně naučit. V první řadě je to odpovědnost a péči, bez které se při domácím miláčkovi neobejdete. Děti se díky zvířátku naučí, že ho třeba pravidelně krmit, v případě pejska i venčit a v případě některých výše zmíněných jim třeba čistit klec. Takový pejsek chce kromě krmení a venčení i trochu pozornosti navíc. Chce, aby se s ním jeho lidští kamarádi hráli, protože pro něj jsou součástí svorky, bez které nedokáže existovat. Zvířátka u dětí pomáhají rozvíjet empatii, ale i komunikační schopnosti. Ať zvedne ruku ten, kdo se zvířátku nikdy nepřimluvil.

Deti, zviera a imunita

Chlupy a imunita

Ten, kdo nedovolí, aby se k dítěti dostal co jen jeden jediný chlup, může dělat zásadní chybu. Přítomnost chlupáčů v prvních letech života miminka může snížit výskyt alergií na zvířátka ve vyšším věku. Neustálá přítomnost domácích mazlíčků nastartuje dětskou imunitu a snižuje také riziko respiračních onemocnění. Samozřejmě, řeč je o čistých zvířátkách, které si prošly povinnými očkováními a o které je dobře a s láskou postaráno. Ani náhodou neplatí, že děti mají vyrůstat ve sterilním prostředí, ve kterém nemá imunita ani nejmenší šanci posílit se.

Zvířátko a péče o něj není zdarma. Stojí to nejen peníze, ale i čas a trpělivost. Vše, co však zvířátku dáte, se vám vrátí, a to rovnou vícenásobně. Zvířecí láska nezná hranic, ale vyžaduje i lásku majitele. A čí je čistší, pokud ne ta dětská?

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.