Oslaďte si pochmurný podzim vynikajícím tradičním koláčem! Chutný švestkový koláč si budete moci spolu s dětmi vychutnávat bez výčitek, protože obsahuje pouze minimum cukru, ale maximum zdravých surovin. Najdete v něm živočišné bílkoviny z vajíček, rostlinné z mléka, škrob z mouky a vitamíny ze sezónních švestek. Nečekejte ani minutu a pusťte se do přípravy!
Ingredience
- ⅓ vajíčka
- 30 ml mléka
- 7 g rozpuštěného másla
- 10 g cukru
- 18 g mouky
- 50 g švestek
Postup
Švestky důkladně omyjte, rozpulte a odstraňte pecky. Do pánve nalijte mléko, přidejte máslo a na mírném plameni zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a nespojí s mlékem. Počkejte, až tato směs trochu vychladne a zatím v misce rozmíchejte cukr s vajíčkem. Přidejte mouku a znovu pořádně promíchejte. Směs vylijte do malé zapékací misky, poklaďte ovoce a navrch vylijte směs mléka a másla. Takto připravenou hmotu v zapékací misce vložte do parního vařiče, dolijte vodu po úroveň 3 a nechte uvařit. Po napaření nechte koláček trochu vychladnout, ale podávejte stále teplý.