Dítě po 35? Půjde to!

22. bře'19
Dítě po 35? Půjde to!

Bylo vám třicet, jste úspěšná, zamilovaná, se střechou nad hlavou... Jediné, co jste dosud nestihla, jsou děti a možná začínáte přemýšlet nad tím, jestli už není pozdě. Dobrou zprávou je, že nejnovější výzkumy těhotenství ve vyšším věku nezatracují, právě naopak – mají pro budoucí maminky množství dobrých zpráv. Tak jdete do toho?

V minulosti byla již 25letá žena považována za starou dívku, která se už nikdy nevdá a nebude mít děti. Dnes je realita úplně jiná a mnohé ženy si říkají – chválabohu. Vždyť do třicítky sotva stihnou udělat státnice, najít si stabilní práci a ušetřit dost peněz na to, aby miminku zajistily střechu nad hlavou a šťastné dětství. A to ani nemluvíme o tom, že ne každá z nás má to štěstí a najde svého prince už na střední škole.

Je to v kurzu

Ať se vám to líbí nebo ne, těhotenství ve vyšším věku je prostě v kurzu. Důkazem toho je například vévodkyně Meghan, která své první děťátko porodí jako 37letá, herečka Eva Longoria, která se poprvé stala mámou ve věku 42 let, zpěvačka Jennifer Lopez zase porodila svá dvojčata, když jí bylo 38. Nezaostává ani Salma Hayek, Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Eva Mendes či komička Tina Fey. Seznam maminek, které přivedly své první miminko na svět po sfouknutí 35 svíček je opravdu dlouhý a pokud se tak rozhodnete učinit i vy, nebudete ani první, ani poslední.

Prodlužuje to život

Kdo by to byl řekl, že porodit ve vyšším věku vám zaručí dlouhověkost? Podle výzkumu Bostonské univerzity, který stále probíhá, ženy, které porodí po čtyřicítce, mají až čtyřnásobně vyšší šanci dožít se věku 100 let. Samozřejmě, neberou se v úvahu umělá oplodnění nebo jinak asistovaná otěhotnění. Vědci ještě zcela přesně nevědí, proč je to tak, ale předpokládá se, že porod ve vyšším věku zpomalí stárnutí a následně organismus nabude schopnost dlouhověkosti.

Tehotenstvo vyssi vek

Déle mladá a šťastná

Není pochyb o tom, že děťátko ženu nabije energií a krásou v jakémkoliv věku. Pravdou však je, že zatímco mladší maminky vypadají mladě zejména díky svému věku, starším maminkám na kráse přidává právě mateřství. Děti vám do života zároveň přinesou hravost, bezstarostnost a více smíchu, takže i z vás se najednou stanou duchem mladí rodiče.

Těhotenstvím k moudrosti

Ano, kromě dlouhověkosti, krásy a pocitu štěstí můžete porodem ve vyšším věku získat i trochu víc rozumu. Mohou za to těhotenské hormony, které během těhotenství zaplavují tělo, a tedy i mozek. Díky tomu se zlepšuje uvažování, paměť a také schopnost řešit problémy, ale pozitivně ovlivňuje i duševní zdraví maminky. To vše s největší pravděpodobností souvisí s péčí o miminko, která se brzy stane vaší každodenní záležitostí, ale trochu rozumu navíc ve vyšším věku potěší každého, no ne?

Samozřejmě, porod po dovršení 35 let je třeba zvážit zejména ze zdravotního hlediska, protože tělo každé ženy je jiné. Ne nadarmo o těhotenství po překročení této věkové hranice odborníci hovoří jako o geriatrickém těhotenství. Stále však platí, že ženy po třicítce se cítí připravenější, odhodlanější a mají pocit, že o miminko se dokáží postarat lépe, protože mají více životních zkušeností než v mladším věku.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.