Jak si během mateřství najít chvilku pro sebe?

31. bře'21
Jak si během mateřství najít chvilku pro sebe?

Po narození miminka mají rodiče, a zejména matky, přirozenou tendenci vše soustředit kolem nového přírůstku. Všímají si každého detailu, sledují ho během spánku, prostě chtějí pro děťátko jen to nejlepší. Nesmíme však zapomínat na to, že i matky potřebují na načerpání energie chvilku pro sebe. Jak si tuto vzácnou chvilku najít a využít ji naplno?

Čerstvé maminky mají často pocit, že když své děťátko svěří do rukou někomu jinému nebo jej nechají klidně spát bez dozoru, stávají se okamžitě špatnými matkami. Následují pocity frustrace a selhání, které mohou vést až k depresi. Neustálý pláč miminka, nedostatek spánku, nekonečné kojení a absence pořádné sprchy mohou způsobit zhroucení, kterému se však dá předejít. Stačí si každý den urvat pár minut pro sebe, a to bez výčitek svědomí. Následující tipy vám do života opět vrátí elán a najdete díky nim ten pověstný mateřský zen.

Klidné ráno. Bez debaty

Ráno dělá den a na těchto slovech, která posloucháme už odmalička, něco opravdu bude. Ano, s čerstvě probuzeným miminkem, které zajímá jen vaše prso, to není jednoduché, ale děti po probuzení po čase opět usnou. Režim každého miminka je jiný – jedno se ráno probudí v půl šesté, jiné zase v osm. Přizpůsobte tomu svůj den a po péči, kterou věnujete děťátku, si vzpomeňte i na sebe.

Připravte si snídani, v klidu si ji vychutnejte a pokud zbyde čas, dopřejte si i sprchu a upravte se. Klidné ráno vás nastartuje do nového dne a uvidíte, že tento scénář není až tak vystřižený ze sci-fi filmu. Pomocnou ruku může navíc podat i partner, otec děťátka, který je rodičem stejně jako vy. Určitě pochopí, že chvilka ticha během snídaně není luxus, ale samozřejmost.

Materstvo matka babatko

Nevařte, objednejte si

Rodiče, sourozenci, švagrová, přítelkyně a jiné blízké osoby velmi pomáhají mnohým rodičům i tím, že jim přinesou navařené jídlo. Ne každý však bývá v blízkosti své rodiny a přátel a řekněme si upřímně, ne každý je tak ochotný a navaří pro někoho jiného. V takovém případě přichází na pomoc vymoženost této doby – donáška jídla. Pokud bydlíte ve větším městě, máte výhodu, ale i v tom malém určitě najdete alespoň jednu obstojnou restauraci, která vás během hektického dne zachrání. Mnohé restaurace doručují i ​​do okolních vesnic, stačí se zeptat a určitě vám vyjdou vstříc.

A proč vzpomínáme právě donášku jídla? Ten, kdo vaří pravidelně, ví, že příprava jídla je pořádný požírač času a někdy i nervů. Hlavně pokud máte na starost i miminko, které se může každou chvíli probudit nebo se mu přestane líbit v nosiči či kolébce. S vařením je spojena i hora nádobí, kterou je třeba umýt nebo minimálně naložit do myčky. Donáška chutného a teplého jídla vám ušetří minimálně dvě hodiny času, které můžete věnovat něčemu jinému – například sobě.

Vychutnejte si ticho

Probudili jste se dříve než zbytek domu? Vychutnejte si to ticho, které se vznáší ve vzduchu. Nemusíte okamžitě po probuzení vstávat z postele a pouštět se do domácích prací. Zůstaňte chvíli ležet v posteli a vychutnejte si pohled na spícího partnera a miminko. Nedokážete jen tak nečinně ležet? Sáhněte po knize, která se vám povaluje na nočním stolku již od nepaměti a přečtěte si pár stran ještě před tím, než začnete den. Doporučujeme čtečky knih, které sice nevoní, ale také nešustí a neprobudíte tak spáče, kteří mají lehký spánek.

Nadýchejte se čerstvého vzduchu

Toužíte projít se po čerstvém vzduchu a nachytat ze slunce trochu vitamínu D? Čerstvý vzduch prospěje i miminku, tak neváhejte, nachystejte drobečka a vydejte se na procházku. Jen málo věcí je s miminkem tak jednoduchých, jako procházka. V kočárku může spát, ale také sledovat okolí nebo vás. Možná máte pocit, že toto není ten pravý „čas pro vás“, protože ho netrávíte o samotě, ale nejdůležitější je to, že děláte něco, co chcete vy.

Materstvo kocikovanie

Dopřejte si voňavou koupel

Máte pocit, že dlouhá, horká, voňavá koupel je něco, co si nemůžete dovolit? Přesvědčíme vás o opaku. Uložte miminko večer do postýlky, položte k němu elektronickou chůvičku a napusťte si vanu. Druhý monitor miminka si můžete vzít k sobě do koupelny, ale ještě lépe bude, když ho dáte na starost partnerovi, díky čemuž si koupel vychutnáte ještě více. Pro případ mu ukažte i to, kde máte zásoby odsátého/odstříkaného mateřského mléka, zavřete za sebou dveře a relaxujte (telefon s fotkami děťátka nechte za dveřmi). Zasloužíte si to.

Zapomeňte na čas při seriálu

Kdy naposledy jste si bez výčitek svědomí pustila alespoň jednu část svého oblíbeného seriálu a zhlédla ji bez přerušení? Ano, víme, miminko, ale věřte nám, dá se to i s ním. Ne během přebalování a uspávání, ale takové kojení může trvat třeba i půl hodiny, a to už je délka jedné části sitkomu. Navíc při sledování oblíbeného seriálu se uklidníte a uvolníte, takže i kojení půjde líp a spokojenost bude na obou stranách. Seriál (nebo dokonce i film) si můžete vychutnat i o samotě – stačí se řídit body v předchozím odstavci.

Objevte své únikové místo

V domě plném lidí, kde je matka ta, která všechno ví a na kterou se mohou všichni členové domácnosti vždy obrátit, je těžké najít si tiché místo, kde můžete na pár minut vypnout. Dohodněte se s rodinou na tom, že když za sebou v některé místnosti zavřete dveře, je to jasný signál, že vás mají nechat pár minut o samotě. Většina maminek si za své únikové místo zvolí koupelnu, ale oblibě se těší také ložnice (s pohodlnou postelí) či dokonce špajz. Zřejmě budete mít zpočátku pocit, že utíkáte před problémy a chováte se sobecky, ale děláte to pro dobro všech. Někdy takový únik před realitou dokáže odvrátit konflikt a zabránit nervovému zhroucení. Když cítíte, že už melete z posledního, zavřete za sebou dveře a stiskněte „restart“. Pár minut v tichu s klidným dýcháním opravdu pomůže.

Materstvo babatko matka

Zavolejte někomu

I ta nejstatečnější a nejobětavější matka si občas potřebuje někomu postěžovat. Pochopí vás zejména žena, která sama vychovala či vychovává dítě/děti. Zavolejte nejlepší kamarádce, sestře, mámě nebo tchýni, pokud s ní dobře vycházíte a vyprávějte. Možná si ani neuvědomujete, kolik emocí v sobě dusíte jen proto, abyste navenek vypadala jako dokonalá matka a hospodyňka. Nemusíte si od nikoho žádat radu, pokud ji nepotřebujete. Stačí, že si vás někdo vyslechne, pochopí vás a řekne, že je tu vždy pro vás, ať se děje cokoliv.

Možná si ani neuvědomujete, kolik emocí v sobě dusíte jen proto, abyste navenek vypadala jako dokonalá matka a hospodyňka. Nemusíte si od nikoho žádat radu, pokud ji nepotřebujete. Stačí, že si vás někdo vyslechne, pochopí vás a řekne, že je tu vždy pro vás, ať se děje cokoliv.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.