5 rad, jak skloubit cvičení a mateřství

10. bře'20
5 rad, jak skloubit cvičení a mateřství

Najít si vedle péče o děti alespoň trošku času na sebe může být na první pohled neproveditelná mise. Prioritou je samozřejmě spokojenost děťátka, ale ani psychická a fyzická pohoda matky by neměla být odsouvána na druhou kolej. Poradíme vám, jak se opět dostat do formy, ať už po porodu, nebo s malými školáky po boku.

Chcete si během dne urvat chvilku pro sebe, ale už jen při té myšlence máte výčitky svědomí? Přinášíme vám 5 rychlých a jednoduchých tipů, díky kterým do svého nabitého harmonogramu (čerstvé) maminky dostanete pár minut cvičení denně.

Zapojte je!

Nejjednodušší způsob, jak si zacvičit spolu s malými dětmi, máte rovnou pod nosem. Není lepší společník, než kočárek! I procházka do kopce s kočárkem tlačeným před sebou se v tomto případě dá počítat za kardio. S kočárkem však můžete cvičit i jinak – použijte ho jako oporu při dřepech či výpadech, čímž si procvičíte nohy a zadek. Pro změnu cviku se postavte bokem ke kočárku a zvedejte celou nohu, přičemž nezapomeňte po několika opakováních strany vyměnit. Lýtka si procvičíte tak, že budete stát při kočárku, zvedat se na špičky a pomalu kmitat. Vyzkoušet můžete i pomalejší běh nebo rychlou chůzi.

Do cvičení můžete zapojit i starší děti, a to velmi jednoduše – vydejte se s nimi na hřiště, ideálně takové, které disponuje i stroji na cvičení. Děti si tak mohou hrát pod vaším dozorem, zatímco vy budete dělat i něco pro sebe. Využít se však dají i možnosti obyčejného hřiště – o lavičky můžete dělat kliky, na prolézačkách se můžete zvedat, točením dětí na kolotoči si zase pořádně posílíte svaly na rukou a houpáním na houpačce svaly na nohách. Mnohé hřiště už mají i lezecké stěny, které můžete vyzkoušet spolu s dětmi. Možná se to na první pohled nezdá, ale pořádně se při tom zapotíte. A věřte nám, děti budou nadšené z toho, že si hrajete spolu s nimi.

Materstvo cvicenie kocik

Cvičení si plánujte

Naplánujte si kromě jiných aktivit i cvičení, a to vždy ideálně na začátku týdne, popřípadě v neděli večer. Domluvte se s partnerem na tom, že dvakrát týdně si "odskočíte" do posilovny a vrátíte se plná energie. O hlídání můžete požádat i prarodiče nebo se spolehněte na pečovatelku, která vás u dětí vystřídá. Opět připomínáme, že odejít od dětí na hodinu denně, a to pouze párkrát do týdne, není ostuda a nedělá to z vás automaticky špatnou matku.

Najděte fitness centrum s dětským koutkem

Nemáte komu svěřit děti nebo vám prostě vyhovuje cvičení během dne, kdy nejsou fitness centra přeplněná? Najděte ve svém okolí takové, které provozuje také dětský koutek. Alternativou může být také nákupní centrum, ve kterém sídlí posilovna i dětský koutek. I v našich končinách se už pomalu rozbíhají fitness centra zaměřená na maminky s dětmi, které této kategorii přizpůsobují cvičení. Udělejte průzkum i ve svém okolí nebo předestřete tento nápad v posilovně, do které jste chodila před porodem. Možná vás překvapí odpovědí, že o podobnou službu již projevily zájem i jiné maminky.

Všechny cesty vedou na YouTube

Nekonečnou studnicí cvičení od výmyslu světa je právě YouTube. Díky této sociální síti, která už dávno neslouží jen k poslechu hudby, si můžete plnohodnotně zacvičit i z pohodlí vlastního obýváku, a to během doby, kdy děťátko spí. Výhodou je, že délku cvičení si určíte vy podle toho, kolik času máte. Najdete tam videa trvající pár minut, ale i půlhodinová cvičení zaměřená na procvičení celého těla. Zadejte do vyhledávání spojení "mom workout" a určitě najdete sestavu cviků přesně podle vašich představ. Instruktorky vás zároveň správně namotivují, protože přesně vědí, jaká slova použít.

Materstvo cvicenie fitness

Nebuďte na sebe tvrdá

Nepodařilo se vám jít cvičit v naplánovaný čas? Nebo jste namísto půlhodiny odcvičila "pouze" 20 minut? Pochvalte se za každý výkon, který se vám podařil vtěsnat do nabitého rozvrhu matky. Nebuďte na sebe příliš tvrdá, je třeba si uvědomit, že se přece hýbete neustále a jste vlastně aktivnější, než si myslíte. Péče o děti přece neprobíhá z pohodlí gauče a i vařením, úklidem či dokonce přebalováním miminka spálíte dost kalorií.

Udělejte vše pro to, aby byly spokojené nejen děti, ale i vy. Ne nadarmo se přece říká, že spokojenost rodiče přinese spokojenost i dítěti. Cvičením možná odejdete od dětí na několik minut, ale vrátíte se znovuzrozená a plná sil do dalších dobrodružství.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.