Slyšeli jste už o dezertu jménem vé maličkost? Jde o tradiční anglický dezert servírovaný ve skleněných miskách či sklenicích. Důvodem jsou krásné vrstvy, které díky tomu vyniknou a přilákají každého, kdo tento dezert uvidí. Díky našemu receptu nemusíte cestovat do Anglie, abyste si ho vychutnali – připravíte ho i v pohodlí domova!
Ingredience
- 5 meruněk
- 10 čerstvých lístků rozmarýnu
- 3 polévkové lžíce jemného tvarohu
- 1 polévková lžíce třtinového cukru
- 1 polévková lžíce ovesných vloček
- 1 polévková lžíce másla
Postup
Meruňky omyjte, odstraňte pecky, nakrájejte na kousky a vložte do parního vařiče. Do sítka na bylinky a koření dejte rozmarýn a opatrně také vložte do vařiče. Dolijte vodu po úroveň 3 a nechte vařit. Dokud se meruňky vaří, v kastrolku na mírném plamenu roztaví máslo, přidejte ovesné vločky a cukr. Když se tato směs zbarví do karamelova, odstavte ji ze sporáku a nechte vychladnout. Po uvaření meruňky rozmixujte (ale bez rozmarýnu) a pyré dejte na pár hodin do chladničky.
Nakonec přichází ta nejzábavnější část – vrstvení! Do skleněných pohárů jako první vrstvu vložte meruňkové pyré, následuje vrstva tvarohu a nakonec křupavá směs z ovesných vloček a cukru. Postup vrstvení opakujte, dokud není pohár plný (vrchní vrstvu by měla tvořit křupavá sladká směs) a podávejte!