Zima v porodnici: co si sbalit s sebou?

16. led'19
Zima v porodnici: co si sbalit s sebou?

Tašky do porodnice jsou sbalené, termín se nezadržitelně blíží, ale venku stále dovádí Paní Zima, která se nechystá v nejbližším období ustoupit jaru. Je tedy více než jisté, že pokud je váš termín porodu stanoven na nejbližší týdny, vaše děťátko přijde na svět v zimě. Sepište si seznam věcí, které se vám během chladného počasí budou hodit nejen v porodnici, ale zejména při odchodu z ní.

Ještě předtím, než budoucí maminka odejde do porodnice, ji čeká náročné rozhodování týkající se balení. Vzít si jednu tašku, dvě nebo rovnou tři? Opravdu budu potřebovat až tolik věcí? Není to zbytečné? A přece jen by se mi nehodilo ještě i tohle a tamto? Pravdou je, že v porodnici se nikdy nebudete cítit tak pohodlně jako doma a třeba si uvědomit také to, že za ideálních podmínek tam strávíte pouze pár dní.

Balení však netřeba podcenit a zejména v zimním období třeba myslet na to, že součástí zavazadla do porodnice by měly být teplé věci pro maminku, ale i pro miminko. Nejpraktičtější je sbalit se do dvou tašek, přičemž ta druhá bude obsahovat oblečení na cestu domů. Před odjezdem do porodnice ji můžete bez obav nechat doma, aby to nevypadalo, že v nemocnici plánujete strávit celé měsíce, a partner vám ji před odchodem domů přiveze.

Pro maminku

Nezáleží na tom, jestli je zima nebo léto, jsou věci, které budete v porodnici potřebovat za každých okolností. Nezbytností je občanský průkaz, kartička pojištěnce, oddací list v případě, že jste vdaná, těhotenský průkaz, porodní plán (pokud ho máte) a vyplněný formulář s vybranými jmény pro miminko. Je dobré mít kopii těchto dokumentů uloženou v tašce do porodnice pro případ, že byste odcházela v rychlosti a zapomněla je přihodit do kabelky. Kromě těchto věcí by vám v zimní výbavě do porodnice neměly chybět následující kousky:

  • Teplý župan nebo svetr
  • Teplé ponožky
  • Termofor nebo zahřívací bylinkový sáček
  • Teplé oblečení na cestu domů (čepice, šála, rukavice, kabát)"Porodnica

Pro miminko

Výbavička miminka, kterou potřebujete do porodnice v zimě, se nijak zvlášť neliší od té, kterou byste si s sebou přinesli v létě. Rozhodující je však oblečení, které bude vaše čerstvě narozené miminko potřebovat na převoz domů. Teplo vašeho objetí ho určitě zahřeje, ale v zimě nepostačí. Základem zavazadel miminka na převoz domů by proto mělo být toto:

Kromě tohoto seznamu na cestu domů se sbalte i podle seznamu, který vám dají už předem v porodnici. Informujte se také, zda vámi vybraná porodnice mamince a děťátku poskytne například pleny, podložky na přebalování a základní oblečení pro novorozence. Nezapomeňte se sbalit už pár týdnů před porodem – ušetříte tak nejen kopec času, ale zejména se vyvarujete stresu, který nastane v momentě prvních kontrakcí.

Chceš mít přehled o všech novinkách?
Zaregistruj se do newsletteru a budeš dostávat vždy nové informace o slevách a produktech.